Lungoparma

Emilia-Romagna: ‘’De Buik van Italië’’. Misschien beter gezegd: het culinaire hart van het land. Mortadella uit Bologna, Aceto uit Modena, Prosciutto uit Parma, en natuurlijk il vino. Wijn wordt er al gemaakt sinds de 7e eeuw vóór Christus, en ook waren ze in 1987 de allereerste met een DOCG-appellatie. Ondanks deze titel op haar naam en de indrukwekkend lange wijnbouw-geschiedenis, is Emilia-Romagna op dit moment niet de meest trendy wijnregio van Italië.

De vlakke vruchtbare oevers van de Po zijn millennia intensief bebouwd voor grote hoeveelheden vino da tavola. Makkelijk drinkbare, ongecompliceerde en betaalbare wijnen. En ook nu, wordt er jaarlijks 6 miljoen hectoliter wijn gemaakt. Met een snelle rekensom kom je dan uit op 10% van de totale Italiaanse wijnproductie. 

Verantwoordelijk voor deze massaproductie is de rode, zoete bruiswijn die in de jaren zestig en zeventig in heel Europa rijkelijk vloeide: lambrusco. De populariteit bracht rijkdom en welvaart, maar zorgde ook voor een imago dat Emilia-Romagna niet erg inspirerende wijnen produceerde. Dat imago is inmiddels stevig opgepoetst en bijgeschaafd. Emilia-Romagna is in ontwikkeling en heeft meer aandacht voor de omgeving, de lokale druiven en de kwaliteit van de wijnen.

Ook Lungoparma wil met respect voor geschiedenis en traditie, de potentie van de regio laten zien. Maar dan wel in een modern jasje. Of flesje. Wijnen in een hedendaagse uitvoering, bedoeld om mee te proosten op het leven. Zoals ze zelf zeggen: ‘’Lungoparma turns on the party’’. Nou, laat het feest maar beginnen. 

WEBSITE : www.lungoparma.eu 

CONTACTPERSOON: Adriano Amighini (0031-6-12744319) en adriano.amighini@lungoparma.eu 


droog Wit
14 maart 2023
Lungoparma
Metodo Classico Brut
- Vino Spumante
Gemaakt op de champagnemanier: tweede vergisting op fles. Vervolgens lange rijping op sur lie, resulterend in een geur van vers gebakken croissants, geroosterde brioche brood en wat smeltende roomboter. Je....

Te koop bij Wijn zoekt importeur

ntb
lichtzoet Wit
14 maart 2023
Lungoparma
Bianco Reale
- Emilia-Romagna
Malvasia di Candia Aromatica. Geboren in Italië en opgegroeid in Emilia-Romagna. Een druif die vooral voor de vele liters tafelwijn werd gebruikt, vanwege z’n uitgesproken aroma. En dat klopt. Het....

Te koop bij Wijn zoekt importeur

ntb
droog Rood
14 maart 2023
Lungoparma
Quota16 Rosso
- Emilia-Romagna
Gemaakt van uve stramature; overrijpe druiven die extra 'hangtijd' hebben gekregen. Indrogen is het resultaat, waardoor ze de helft van hun gewicht verliezen. Vocht verdampt. En wat overblijft - suiker,....

Te koop bij Wijn zoekt importeur

ntb

Rianne Ogink: Handenvol biodynamische koeienpoep
“Some career choices led me to this”. Dat is wat ik dacht toen ik op een blauwe maandag gefermenteerde schijt uit 132 opgegraven koehoorns stond te peuteren.
Rianne Ogink: Een primeur in Bordeaux
Even voor een dagje geen student, maar weer als sommelier op pad. Heerlijk was het! Met het team van wijnkoperij Okhuysen mocht ik de fameuze ‘en primeur’ wijnen proeven op de rech....
Job Seuren: De invloed van geur in een restaurant
In de eerste les van elke basiscursus wijn leer je een ding als eerste: proeven doe je met je neus. Ben je verkouden en je ruikt niks heb je ook niks aan wijnproeven, want je proef....