Emilia-Romagna: ‘’De Buik van Italië’’. Misschien beter gezegd: het culinaire hart van het land. Mortadella uit Bologna, Aceto uit Modena, Prosciutto uit Parma, en natuurlijk il vino. Wijn wordt er al gemaakt sinds de 7e eeuw vóór Christus, en ook waren ze in 1987 de allereerste met een DOCG-appellatie. Ondanks deze titel op haar naam en de indrukwekkend lange wijnbouw-geschiedenis, is Emilia-Romagna op dit moment niet de meest trendy wijnregio van Italië.
De vlakke vruchtbare oevers van de Po zijn millennia intensief bebouwd voor grote hoeveelheden vino da tavola. Makkelijk drinkbare, ongecompliceerde en betaalbare wijnen. En ook nu, wordt er jaarlijks 6 miljoen hectoliter wijn gemaakt. Met een snelle rekensom kom je dan uit op 10% van de totale Italiaanse wijnproductie.
Verantwoordelijk voor deze massaproductie is de rode, zoete bruiswijn die in de jaren zestig en zeventig in heel Europa rijkelijk vloeide: lambrusco. De populariteit bracht rijkdom en welvaart, maar zorgde ook voor een imago dat Emilia-Romagna niet erg inspirerende wijnen produceerde. Dat imago is inmiddels stevig opgepoetst en bijgeschaafd. Emilia-Romagna is in ontwikkeling en heeft meer aandacht voor de omgeving, de lokale druiven en de kwaliteit van de wijnen.
Ook Lungoparma wil met respect voor geschiedenis en traditie, de potentie van de regio laten zien. Maar dan wel in een modern jasje. Of flesje. Wijnen in een hedendaagse uitvoering, bedoeld om mee te proosten op het leven. Zoals ze zelf zeggen: ‘’Lungoparma turns on the party’’. Nou, laat het feest maar beginnen.
WEBSITE : www.lungoparma.eu
CONTACTPERSOON: Adriano Amighini (0031-6-12744319) en adriano.amighini@lungoparma.eu