Wijngebied aan rivier de Rijn waar de mooiste Duitse rieslings vandaan komen. Plus wat andere wijnen, maar in de wijngaarden staat voor zeker tachtig procent riesling. Vanouds het beroemdst, en ook het gebied waar de moderne Duitse wijnen hun zegetocht naar herwaardering begonnen.

Fans van Duitse wijn vertellen graag dat er meer is dan zes pakken liebfraumilch voor een tientje. De beste Duitse wijn was eind negentiende eeuw duurder dan premier grand cru médoc. Zo verkocht een Engelse wijnwinkel in 1896 Château Lafite voor 144 shilling de kist, en de duurste champagne voor 100, maar twaalf flessen van hun beste hock sloeg een gat van 200 shilling in je begroting. Hock was een afkorting van hockamore, de Engelse manier om te proberen Hochheimer te zeggen. In de zeventiende eeuw gold het alleen wijnen uit Hochheim, het centrum van de Rheingau, maar langzamerhand werd elke rijnwijn of zelfs alle Duitse wijn hock genoemd.

Ook elders hoorden de beste Duitse wijnen bij de elite van de wijnkaart. Zelfs in Frankrijk. Op een Parijse wijnkaart begin negentiende eeuw is de Vin blanc du Rhin met tien franc de fles de duurste van de kaart. Champagne, witte Hermitage en Montrachet kosten zes franc, Clos Vougeot is de duurste rode met acht franc.

Zie je wel, zeggen de fans van Duitse wijn, dat er meer Duitse wijn is dan halfzoete pakken katerlimonade van zes voor een tientje? Het was zelfs duurder dan de beste bordeaux! Kijk uit met wat je wenst: de beste rheingau kost inmiddels meer dan de beste Pauillac.

En rheingau kan oud worden. Alleen moet je dan wel naar de veiling, want het is niet meer zoals vroeger: een prijslijst uit 1830 bood wijnen aan uit 1776, 1775 en 1748 als ‘mooie oude jaren’...

Nicolaas Klei - Wijnwijs van A tot Z