Italiaans wijngebied dat ondanks die beruchte verdicchio-amfora nog steeds niet zo bekend is geworden als buurman Toscane van de Chianti. Boeren als Cesare Mondavi besloten een goede eeuw geleden zelfs dat ze hun geboortestreek de Marken maar beter konden verlaten. Om vooruit te komen in de wereld was het overal elders beter. En inderdaad: Cesare werd de grondlegger van het nu wereldberoemde Californische wijnhuis Mondavi.

Nu zou hij thuisgebleven zijn: sinds begin jaren zestig gaat het de Marken, zoals we de streek hier noemen, economisch voor de wind en langzamerhand varen ook de wijnen van deze Italiaanse provincie daar wel bij. Hoe getalenteerd en gedreven je ook bent, wijnmaken kost geld. En tegenwoordig betekent dat meer dan een malle fles ontwerpen.

Maar zelfs al kunnen de wijnproducenten van de Marken meer investeren, hun wijnen zijn nog steeds veel onbekender dan die van buurstreek Toscane. Jammer voor hen, plezierig voor ons.

Hun rode wijnen, de rosso piceno’s en rosso conero’s, zijn een stuk goedkoper dan de montepulciano’s, montalcino’s en chianti’s van Toscane. Wie geen zin heeft om ruim een eurogeeltje voor een chianti classico uit te geven koopt voor hetzelfde geld twee flessen rosso piceno. De vergelijking zit ’m niet alleen in het nabuurschap, maar ook in de druif: de meeste rode wijnen van de Marken komen van de sangiovese.

Niet dat de beste rosso piceno (van De Angeli bijvoorbeeld) net zo goed is als de beste chianti (van Isole & Olena of Selvapiana bijvoorbeeld), maar de rosso piceno is wel beter dan heel veel andere chianti’s, montalcino’s en montepulciano’s.

Behalve de inheemse sangiovese hebben Toscane en de Marken nog een overeenkomst. De Marken volgt z’n beroemde voorbeeld door ook prestigewijnen van cabernet sauvignon, merlot en chardonnay te maken, de druivensoorten van rode bordeaux respectievelijk witte bourgogne die wereldwijd zo populair zijn.

Eigenlijk loopt de Marken ook hierin een beetje achter. De meest prestigieuze supertoscanen volgen niet meer de internationale bordeauxstijl, maar zijn puur Italiaans, van sangiovese, soms aangevuld met halfvergeten inheemse druivensoorten.

Nicolaas Klei - Wijnwijs van A tot Z