In het voorjaar en in de zomer willen we frissere en doordrinkbaardere wijn. Meestal dartel wit, fruitige rosé en ook wat koeler te drinken rood tegenwoordig. Lekker bij onze salades, de barbecue en andere mooi weergerechten. Klok, klok. Kloek, kloek. Slok, slok. In Frankrijk hebben ze daar een uitdrukking voor: vin de soif, wijn tegen de dorst.
Die dorst verandert echter zodra de thermostaat opgedraaid wordt maar de klok juist een uur wordt teruggezet. Wat dat laatste betreft: in de nacht van 24 op 25 oktober is het weer zover. Vanaf dat moment zijn wederom alle andere clichés van toepassing. Dan kun je de klok erop gelijk zetten dat ons wit weer wat zwaarder op de hand wordt. En dat rosé het een tijdje wat rustiger aan mag gaan doen. Rood daarentegen moet weer vol aan de bak. Aan de bakplaat. Aan de stoofschotels. Aan het suddervlees. En aan de paddenstoelen. Kortom, het wordt weer hoog tijd om de wat stoerdere types te ontkurken. Inderdaad, ook een cliché van de bovenste plank. Maar wel eentje van eiken in dit geval.
Eveneens zo stereotype als het maar kan zijn, is dat gedurende het najaar de wijnmakers en de wijnverkopers ruimte moeten maken in hun kelders. De nieuwe oogst wil immers ook weer een plekje. Zodoende zijn kortingen, acties en herfstaanbiedingen dan ook niet van de - al dan niet bewolkte - lucht. Ook dit jaar niet. We zouden zeggen: doe er je voordeel mee. Toegegeven, ook dat is een cliché, maar wel lekker voor de portemonnee.