Voorjaarscursus 2025: 17 maart (start)
De opleiding voor wie serieus aan de slag wil met het schrijven over wijn of eten. Sinds 2010 hebben vele bloggers, journalisten, vinologen, koks, copywriters, schrijvers van nieuwsbrieven, pr-medewerkers, koks, sommeliers, academici en restaurateurs deze cursus gevolgd. Persoonlijk contact is een wezenlijk onderdeel van de cursus: Onno begeleidt iedereen individueel, aangepast aan de eigen doelen en het eigen niveau.
In twee maanden werk je samen online en met de telefoon. Alle gemaakte werk krijgt uitvoerige aandacht in de vorm van een gesproken commentaar als geluidsopname, die doorgaans 15 à 25 minuten duurt. Dat maakt het werken op verschillende eigen niveaus mogelijk. Elkaars werk en de commentaren van Onno Kleyn zijn voor de cursisten toegankelijk op de eigen, besloten forumsite.
We werken aan verschillende zaken
Syllabus Culinair en Wijnschrijven
Barstensvol met waardevolle tips en handvatten. Aan bod komen onder meer:
Colleges
Er zijn 3 Zoomsessies. Bij de eerste bijeenkomst gaat het over de ins and outs van het schrijven over eten en wijn. Hoe grijp je je lezer bij de lurven, hoe houd je zijn aandacht vast, hoe start en eindig je je verhaal?
Na de eerste deadline zien we elkaar online om de voortgang te bespreken. Wat zijn je nieuwe doelen, waaraan ga je werken?
Bij de slotbijeenkomst komen de meest voorgekomen problemen aan bod.
Gerichte opdrachten en contact
Verdeeld over 4 data krijg je verschillende, persoonlijk op jou toegespitste opdrachten, kort en lang, gericht op stijl of op research. Sommige daarvan liggen in de lijn die je verwacht, andere juist niet! Vorm, inhoud, alles doet mee, net als onderwerpskeuze en het beschrijven van smaak. Met inachtname van je doelen werken we intensief aan verbreding en verdieping.
Na elke opdrachtronde hebben we contact, in een zoomsessie of met de telefoon.
Eigen forumsite
Je plaatst al je opdrachten op een speciale, afgesloten forumsite. Die is alleen toegankelijk voor jou en je medecursisten.
Huiswerkbesprekingen op geluidsbestand
Je opdrachten worden beoordeeld, waarna Onno zijn commentaar, tips en suggesties inspreekt als geluidsbestand. Zo kan hij iedereen volop aandacht geven, veel meer dan in een klassikale les mogelijk zou zijn. Het commentaar kun je beluisteren op het moment dat het je schikt, en net zo vaak als je wilt. Levert het vragen op? Dan bespreken je dat tijdens de contactmomenten.
Docent: Onno Kleyn
Een meer doorgewinterde leraar zul je niet snel vinden. Ik ben sinds 1988 full-time culinair en wijnjournalist, schreef voor zeer veel bladen artikelen, reportages, interviews en columns. Sinds 2003 maak heb ik wekelijkse rubrieken in de Volkskrant, de een over wijn, de ander een kookcolumn met recept. Ik publiceerde zo’n 40 boeken met mijn naam op het omslag. Daarnaast heb ik erg veel ervaring met copywriting en het maken van nieuwsbrieven in opdracht.
Veel collega’s beschouwen mij als de culinair journalist met de meeste vakkennis (die was de basis voor De grote Kleyn, het culinair compendium van 1000 pagina’s dat ik in 2016 uitbracht bij Nijgh & Van Ditmar), maar ik ben tevens taaltovenaar, een woordboetseerder die zaken helder uitlegt en tegelijk entertaint door telkens frisse, nieuwe manieren van noteren te vinden.
Groepsgrootte
10 cursisten is het maximum.
Certificaat
Indien de opdrachten zijn gemaakt en de cursus goed verlopen is, ontvang je na afloop een certificaat. Er is dus geen apart examen – al het gemaakte werk en uiteraard de vorderingen tellen mee.
Geen vermenging!
Om misverstanden te voorkomen: de culinaire mensen wordt niet gevraagd om over wijn te schrijven, en omgedraaid. Tenzij je dat wilt, natuurlijk!
Data
De eerstvolgende cursus waar plaats is start op maandagmiddag 17 maart om 14 uur en eindigt rond 16.30 uur. Op donderdagmiddag 10 april is het halftijdscollege, de afsluitende les is op vrijdag 16 mei, ook online. Voor de rest werken we online, per telefoon en op het alleen voor cursisten toegankelijke internetforum.
Kosten
De kosten van deze cursus zijn € 795,- incl. BTW ( € 657,02 excl).