Schrijfcursus

Wijnschrijven/culinair schrijven door Onno Kleyn

Voorjaarscursus 2025: 17 maart (start)

De opleiding voor wie serieus aan de slag wil met het schrijven over wijn of eten. Sinds 2010 hebben vele bloggers, journalisten, vinologen, koks, copywriters, schrijvers van nieuwsbrieven, pr-medewerkers, koks, sommeliers, academici en restaurateurs deze cursus gevolgd. Persoonlijk contact is een wezenlijk onderdeel van de cursus: Onno begeleidt iedereen individueel, aangepast aan de eigen doelen en het eigen niveau.

In twee maanden werk je samen online en met de telefoon. Alle gemaakte werk krijgt uitvoerige aandacht in de vorm van een gesproken commentaar als geluidsopname, die doorgaans 15 à 25 minuten duurt. Dat maakt het werken op verschillende eigen niveaus mogelijk. Elkaars werk en de commentaren van Onno Kleyn zijn voor de cursisten toegankelijk op de eigen, besloten forumsite.

We werken aan verschillende zaken

  • Taalvaardigheid
  • Smakelijk schrijven. Hoe beschrijf je smaak en sfeer, hoe verpak je je informatie zo lekker mogelijk. Hoe bouw je stukken op?
  • Receptnotatie en overdracht van instructies en informatie.
  • Journalistieke aanpak: kritisch zijn op informatie.
  • Je eigen sterkte punten vinden, je doelen bepalen.
  • Omgaan met opdrachtgevers en uitgevers. Aanleveren van tekst op de juiste manier.

Syllabus Culinair en Wijnschrijven

Barstensvol met waardevolle tips en handvatten. Aan bod komen onder meer:

  • Ken je lezer (en je redacteur!)
  • Formats: blogs, columns, artikelen, recepten, wijnbeschrijvingen, nieuwsbrieven en meer
  • Vorm: toon, ritme, het gebruik van jargon, schilderen met woorden
  • Inhoud: bronnen, feiten, smaken
  • Schrijfwijzen van wijnnamen en druivenrassen
  • Schrijfwijzen van ingrediënten
  • Receptnotatie

Colleges

Er zijn 3 Zoomsessies. Bij de eerste bijeenkomst gaat het over de ins and outs van het schrijven over eten en wijn. Hoe grijp je je lezer bij de lurven, hoe houd je zijn aandacht vast, hoe start en eindig je je verhaal?

Na de eerste deadline zien we elkaar online om de voortgang te bespreken. Wat zijn je nieuwe doelen, waaraan ga je werken?

Bij de slotbijeenkomst komen de meest voorgekomen problemen aan bod.

Gerichte opdrachten en contact

Verdeeld over 4 data krijg je verschillende, persoonlijk op jou toegespitste opdrachten, kort en lang, gericht op stijl of op research. Sommige daarvan liggen in de lijn die je verwacht, andere juist niet! Vorm, inhoud, alles doet mee, net als onderwerpskeuze en het beschrijven van smaak. Met inachtname van je doelen werken we intensief aan verbreding en verdieping.

Na elke opdrachtronde hebben we contact, in een zoomsessie of met de telefoon.

Eigen forumsite

Je plaatst al je opdrachten op een speciale, afgesloten forumsite. Die is alleen toegankelijk voor jou en je medecursisten.

Huiswerkbesprekingen op geluidsbestand

Je opdrachten worden beoordeeld, waarna Onno zijn commentaar, tips en suggesties inspreekt als geluidsbestand. Zo kan hij iedereen volop aandacht geven, veel meer dan in een klassikale les mogelijk zou zijn. Het commentaar kun je beluisteren op het moment dat het je schikt, en net zo vaak als je wilt. Levert het vragen op? Dan bespreken je dat tijdens de contactmomenten.

Docent: Onno Kleyn

Een meer doorgewinterde leraar zul je niet snel vinden. Ik ben sinds 1988 full-time culinair en wijnjournalist, schreef voor zeer veel bladen artikelen, reportages, interviews en columns. Sinds 2003 maak heb ik wekelijkse rubrieken in de Volkskrant, de een over wijn, de ander een kookcolumn met recept. Ik publiceerde zo’n 40 boeken met mijn naam op het omslag. Daarnaast heb ik erg veel ervaring met copywriting en het maken van nieuwsbrieven in opdracht.

Veel collega’s beschouwen mij als de culinair journalist met de meeste vakkennis (die was de basis voor De grote Kleyn, het culinair compendium van 1000 pagina’s dat ik in 2016 uitbracht bij Nijgh & Van Ditmar), maar ik ben tevens taaltovenaar, een woordboetseerder die zaken helder uitlegt en tegelijk entertaint door telkens frisse, nieuwe manieren van noteren te vinden.

Groepsgrootte

10 cursisten is het maximum.

Certificaat

Indien de opdrachten zijn gemaakt en de cursus goed verlopen is, ontvang je na afloop een certificaat. Er is dus geen apart examen – al het gemaakte werk en uiteraard de vorderingen tellen mee.

Geen vermenging!

Om misverstanden te voorkomen: de culinaire mensen wordt niet gevraagd om over wijn te schrijven, en omgedraaid. Tenzij je dat wilt, natuurlijk!

Data

De eerstvolgende cursus waar plaats is start op maandagmiddag 17 maart om 14 uur en eindigt rond 16.30 uur. Op donderdagmiddag 10 april is het halftijdscollege, de afsluitende les is op vrijdag 16 mei, ook online. Voor de rest werken we online, per telefoon en op het alleen voor cursisten toegankelijke internetforum.

Kosten

De kosten van deze cursus zijn € 795,- incl. BTW ( € 657,02 excl).

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.