Job Seuren was het wijngeweten van De Librije en De Klepel. Inmiddels is hij een van de mannen achter Zoldering, het nieuwe hoofdstedelijke wijnliefhebbersbedevaartsoord in Amsterdam. Behalve met de kurkentrekker is hij ook vaardig met de pen. (foto: Milton Verseput)

Job Seuren: Natuurwijn
Ik dacht het licht te hebben gezien, maar dat dacht ik wel vaker en werd toen weer met de neus op de feiten gedrukt. Natuurlijk of niet, wat er gemaakt wordt moet gewoon goed zijn.....
Job Seuren: Wijnarrangement, maar dan goed
‘De liefde. Daar zouden ze nou eens een liedje over moeten schrijven’ grapt Theo Maassen. Als je met wijn en restaurants bezig bent dan heb je het gevoel dat er net zo vaak over wi....
Job Seuren: Petrus als karakter
Wijnen zijn als honden, ze groeien naar hun baasje. Ze nemen het karakter van hun baasje of in dit geval hun maker aan. En misschien ook wel een beetje andersom. Neem Chablisicoon....
Job Seuren: Melksommelier?
Bij werken in de horeca, of als wijnjournalist wat dat aan gaat, ligt overmatig alcoholgebruik op de loer. Daarom proberen mijn compagnon en ik bij wijze van goed voorbeeld een paa....
Horeca tips & tricks
Om te ervaren hoe dat voor onze gasten voelt, is het voor mensen die in restaurants werken oh zo belangrijk om uit eten te gaan. Als je je kunt inleven in de gast kun je je werk oo....
Keuzestress
Ik durf niet meer naar de deur als de postbode is geweest. Ik ben halverwege de 30, maar mijn vriendin zou zeggen; zeg maar gerust bijna 40. Vrijwel dagelijks ligt de mat bezaaid m....
Vintage Port, de onneembare reis
Gelukkig loop ik eens per week de winkel van Mevrouw Hamersma binnen. Dan praat Meneer Hamersma mij bij over de ontwikkelingen in de supermarkten en welke rosé ik deze zomer niet m....
Wat is het verschil tussen goede en slechte wijn
‘Wat is het verschil tussen goede en slechte wijn?’. Een vraag waarvan je in eerste instantie denkt: wat is dit nou voor iets, dat weet je wel toch? Maar daar staat die vraag je va....
Seuren wil niet zeuren: (g)een ezel
Ik voel hem nog. Na drie maanden sluiting mochten we in juni 2020 weer open en de eerste week werken vierden we bij Café Parlotte in de Amsterdamse Westerstraat. We waren in jubels....
Seuren wil niet zeuren: Terug naar de basis
Begin deze week deed ik wijnexamen WSET. Het bleek het een uitstekende gelegenheid om aspecten die ik voor normaal was gaan aannemen eens kritisch onder de loep te nemen. De prijs....
Seuren wil niet zeuren: Onnederlands goed
Wat is er nu leuker dan de zoektocht naar die ene nieuwe ontdekking? Kijken of de wijn roder is bij de buren. 
Seuren wil niet zeuren: Iedereen kan wijnproeven
Het bestaat nog. Ik moest het even opzoeken, maar je kunt het gewoon bestellen: iedereen kan schilderen van Ravensburger. Het kwam ter sprake toen we de afgelopen maand druk waren....
Seuren wil niet zeuren: Glühwein
Sommeliers kunnen een naar volkje zijn. Zelfingenomen en arrogant alleen de wijnen acceptabel vinden die op hun eigen wijnkaart staan. Natuurwijnfundamentalisten roepen om het hard....
Seuren wil niet zeuren: Vitamine D wijn
Nou hè hè, eindelijk. Er zijn weer sneeuwvlokken van enige substantie gevallen. Naast het koffie- en glühwein uitje was er heel even een extra excuus om de deur uit te gaan. De tel....
Seuren wil niet zeuren: Laagalcoholisch
Ik zie altijd een beetje op tegen de feestdagen. De cadeau- en voorbereidingsstress is medio november al af te lezen aan glazige ogen en trillende handen. Anderen kennen dat ongeco....
Seuren wil niet zeuren: Einde jaar
Jaaropsommingen zijn vaak meer op verleden dan op toekomst gericht. In wijncontext betekent het bovendien meestal ‘kijk eens wat voor onmogelijk dure icoonwijnen ik dit jaar allema....
Seuren wil niet zeuren: Sherry
Ja hoor, het is weer zo ver. Eens per jaar is er zo’n irritante professional die belerend probeert ‘de consument’ (want er is natuurlijk maar 1 consument…) van Sherry te overtuigen....
Seuren wil niet zeuren: Orange Wines
We doen er nu heel tof en springerig over, maar toen wij 10 jaar geleden pas in de verte de term ‘natuurwijn’ hoorden fluisteren stond in het vooruitstrevende tweesterrenrestaurant....
Seuren wil niet zeuren: Bordeaux
Je leest DGH, dus je vindt wijn tof. Dan ga je ongetwijfeld ook regelmatig uit eten. Wanneer kreeg je voor het laatst een wijnkaart met een serieus aandeel rode Bordeaux? Dit decen....

Laatste artikelen

De Grote Hamersma Online Wijncursus
Vergroot je wijnkennis en haal je officiële Wijnproefessional-diploma. Geen vooropleiding vereist: alleen lekkere dorst. Daar worden wijnliefhebbers vrolijk van! Ook als cadeau ver....
Hubrecht Duijker: Een frisse neus
Zo je een frisse neus kunt halen met een strandwandeling, zo kun je dat ook met Beaujolais. In rode vorm ruikt en smaakt deze altijd fris.
Job Seuren: Proeven
Sinds een jaar of wat proef ik een paar keer per maand wijn mee met meneer Hamersma. Zo blijf ik niet wereldvreemd in mijn sommeliershoekje hangen met louter wijnen van 50 euro of....