Niels van Laatum - De Grote Hamersma

Alle verschenen artikelen van Niels van Laatum

Weet wat hij wil en schrijft wat hij kan. Over wijn, en andere teksten die doen doen. Bovendien, getraind wijnproever met een voorkeur voor groen: biologisch, biodynamisch en natuur. Tweede prijs NK blindproeven 2021 en auteur van Natuurwijn, een helder verhaal over troebele wijn.

Niels van Laatum: De wijnwereld op zijn kop

‘Hier laten we de witte liever langer rijpen, de rode niet. Die kun je beter snel drinken. Maar eigenlijk zijn onze eilanden helemaal niet geschikt voor rood.’ Je zou het niet denken, waar wijnsto...

Niels van Laatum: Moeite doen

20 juni 2022, 05:00 uur. Ik wek voorzichtig mijn vader van 81 en vraag hem of we alvast kunnen gaan. De melding op mijn telefoon zegt: ‘Het kan zijn dat u uw vlucht heeft gemist…’ Geen tijd te v...

Niels van Laatum: Alcohol en suiker, kan het een ietsje minder?

Als auteur van het boek Natuurwijn, een helder verhaal over troebele wijn heb ik mij verdiept in de wereld van wijnen die gemaakt zijn met minimaal ingrijpen: low-intervention wine. Met minimale hulpm...

Niels van Laatum: Groen lullen of groen doen?

Wijnondernemers die zich inspannen voor een beter milieu, ik juich ze toe. Omdat het nodig is om minder CO2 uit te stoten, minder met chemicaliën te werken, de biodiversiteit te vergroten en de grond...

Niels van Laatum: Pionieren in Portugal

Ik hou van spanning. Vooral in wijn. Wijn met energie, met rafelrandjes – niet te glad, zeker niet gepolijst. Een beetje rauw en hoekig mag het soms best zijn. Anders, zonder uit de bocht te vli...

Niels van Laatum: Water of wijn?

Het is hier droog. Zo droog. En dan ben nog ik in het noordoosten van Spanje, laat staan in het midden, of het zuiden en meer naar het westen waar zelfs enkele (half)woestijnen zijn. De bodem lijkt ee...

Niels van Laatum: Duurzaamheid, wat is dat eigenlijk?

We hebben er de mond van vol: duurzaamheid. Zelfs met een mond die al vol wijn is. Of juist dan, want die twee zijn in een constante discussie geraakt. Wijn moet duurzamer, het kan duurzamer en dat ge...

Niels van Laatum: Wijn proeven online of niet online, dat is de vraag

Corona is niet weg, dat kan een reden zijn. Want veel slimme aanpassingen die ons er vooral tijdens lockdowns doorheen sleepten zijn er nog. Ook in de wijnwereld. Online wijnproeverijen, bijvoorbeeld....

Niels van Laatum: Druiven telen nieuwe stijl: van wijnboer naar grondboer

Groen kan altijd anders. Gelukkig maar. Want ondanks dat wijnbouw steeds minder belastend voor milieu en omgeving wordt, is op het op de lange termijn nog steeds niet duurzaam. Althans, zo luidt de me...

Niels van Laatum: Vergeet alles wat je weet over Franse druivenrassen

Frankrijk is een traditioneel wijnland. Per regio is al sinds de invoering van het appellatie-systeem, ergens halverwege de negentiende eeuw, bepaald welke druivenrassen waar mogen worden gebruikt om ...

Niels van Laatum: De groene sprong voorwaarts

Een heel eind beneden, ergens onderaan ons bolletje, maken ze ook al jaren wijn. Precies, Down Under. Da’s niet eens makkelijk daar, overigens. Warmte, droogte, bosbranden, overstromingen ook –...

Niels van Laatum: Groene gewassen of groengewassen?

Wel ja, hak er maar meteen in met een ingewikkelde kop. Ik leg het je uit. Als bewaker van alles duurzaam en groen spot ik voor De Groene Hamersma naar internationaal wijnnieuws over klimaat, recyclin...

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.