Dat je van een bulkwijnfabriek in een paar jaar tijd een kwaliteitswijnhuis kunt maken, bewijst Frank Spiegel van Ellermann-Spiegel. In 2006 nam hij het bedrijf van zijn stiefvader over, in 2009 bracht hij zijn eerste eigen gebottelde oogst op de markt. Met succes. Alle wijnen stuk voor stuk goed. De wijngaarden liggen in het zuidelijkste puntje van de Pfalz, waar de druiven geen moeite hebben om tot optimale rijping te komen.
En dat proef je: vol rijp fruit, deze spätburgunder. Vol rijp fruit, gul, en toch niet dat soms al te makkelijke dat pinot noir uit warme streken zo vaak plaagt De wijn is soepel, gezellig, maar heeft ook pittige kruidigheid, en beet – zonder dat je op tannines hoeft te kauwen.
Er zijn rokerige geuren en smaken, een afdronk waardoor we aan de notenbranderijen uit onze jeugd moesten denken. Nagelstudio’s zitten daar nu.
Om die treurige vergankelijkheid te vergeten schenken we ons nog maar eeens in, om al proevend te beseffen dat de vooruitgang ook veel lekkers oplevert. Want menig bourgogne van vroeger haalde het niet bij deze spätburgunder. En was toen zelfs duurder dan deze nu.