Domaine d’Escausses La Vigne Blanche - De Grote Hamersma

Domaine d'Escausses

La Vigne Blanche 2018
Geproefd op 31 maart 2023

Rood uit Gaillac, achterland van Toulouse en epicentrum van verloren gewaande en/of vergeten druiven, waarvan we er twee terugvinden in deze blend: duras en braucol. De blend wordt overigens gecompleteerd door syrah, merlot en cabernet sauvignon. 

We beginnen voor het gemak even bij braucol. Lokale benaming voor fer. Door collega Jancis Robinson omschreven als 'untamed, tannic, rustic, a little on the wild side, with some similarity to cabernet franc'. Dan weten we gelijk wat voor vlees we in de kuip hebben.

Duras is ook al zo'n dorpsgek die nooit zijn postcode verlaat. De naam duras komt van het Franse woord 'dur', hetgeen 'hard, zwaar of moeilijk' betekent. Wijn van duras is donker van kleur, sterk alcoholisch en peperig. 

Nou en als we daar dan nog eens de Bordeauxdruiven merlot en cabernet sauvignon bij optellen, samen met syrah met zijn dikke, donkere schil en zijn peperige karakter dan hoef je geen sterrensommelier te zijn om te beseffen dat dit geen wijn voor een salade is. Denk eerder aan cassoulet met confit de canard. 

Geen wonder dat de grootste afzetmarkt voor Domaine d'Escausse de lokale horeca is. Daar houden ze wel van een glas rood met vijf keer zwart: zwarte bessen, zwarte kersen, zwarte bramen, zwarte peper en zwarte vanille. Dat laatste komt door een houtopvoeding van 20% van de wijn. Dat zorgt dan weer voor een mooie balans. 

wine-score-star
Rood
- Gaillac - Frankrijk
Te koop bij Prijs
AndereWijn € 12.50
wine-score-star
Rood
- Gaillac - Frankrijk
Te koop bij Prijs
AndereWijn € 12.50
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.