Je hebt mensen die er weg van zijn. Er hun ziel en zaligheid plus hun hele pinpas voor over hebben. Amarone.
Wijs ze ook eens op wijnen als deze. Niet helemaal hetzelfde: ander deel van Italië, andere druiven. Maar wel grofweg hetzelfde in de zin dat er gedroogde druiven aan te pas komen. Volgens een oude techniek licht gedroogd (appassite) voordat zij aan de fles worden toevertrouwd. Zodoende: geconcentreerder, zwoeler en wat zoeter sap.
in dit geval gaat het om primitivo, met zijn rijpe, donkere fruit en specerijen, en negroamaro, vrij vertaald ‘de zwartbittere’, maar in deze hoedanigheid trakterend op volle blauwe pruimen, bolle bessen en de mediterrane zon.
Wat proeft de verraste amaroneliefhebber? Rijp donker fruit, specerijen, koffie, cacao, een vleug tabak, jawel, wat ekenhout en vanille. Alles in een breed uitgemeten, volle, rijke wijn. Voor veel minder geld dan de eerste de beste amarone.