Monbellezio

Cioccolata 2023
Geproefd op 9 oktober 2024

Aandoenlijk, wijnproducenten. Ervan overtuigd dat iedereen ter wereld alles van hun gebied weet. 'Gemaakt van een mix van druiven uit Apulië', schrijven ze dus op het achteretiket. Welke druiven zijn dat dan, vraag je als wijnliefhebber, aarzelend of je de fles zal kopen of deze beker maar aan je voorbij moet laten gaan.

En dat terwijl we net een reeks wijnen hebben geproefd van een andere Italiaanse producent, die in net zo weinig letters kort en duidelijk op het achteretiket informatie geeft waar je wat aan hebt: welke druiven, en wat ze qua smaak bijdragen aan de wijn.

Gelukkig geeft de website van De Wijnbeurs duidelijkheid. Druiven zijn de inheemse Zuid-Italiaanse druiven primitivo en negroamaro, met behulp van de appassimentomethode tot deze wijn gemaakt.

Voetnoot van ons: appassimento is een wijnmaakmanier waarbij gedroogde druiven meedoen. Gedroogd, dus minder vocht, minder sap, maar naar verhouding meer druivensuikers en geur- en smaakstoffen.

En inderdaad. Primtivo en negroamaro plus de Zuid-Italiaanse leveren van zichzelf al intense wijn, vol fruit en cacao en specerijen met een toef espresso, maar hier dus in de turboversie. Cioccolata is een goedgekozen naam.

Portachtig dus? Nee. Wel rijk, maar droog. En zijdezacht, maar goed gespierd.

 

wine-score-star
Rood
- Puglia - Italië
Te koop bij Prijs
De Wijnbeurs € 8.29
wine-score-star
Rood
- Puglia - Italië
Te koop bij Prijs
De Wijnbeurs € 8.29
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.