Wat de inhoud ook brengen moge, het achteretiket is in ieder geval zeldzaam goed. Niks geen vaag geneuzel - lekker bij kip, kaas en vrienden - maar degelijke hulpvaardige informatie. Het oudste wijndomein van Chili - opgericht in 1850 - laat ons tot ongeveer op de vierkante meter precies weten waar de druiven van deze wijn vandaan komen, dat ze met de hand geplukt zijn, en een jaar opgevoed in eikenhout.
En, ongewoon goed advies, ze raden ons aan de wijn te genieten op een temperatuur van tussen de 16 en 18 graden. Nee, u hoeft niet de thermometer in het glas te steken, maar wel in het algemeen dit te onthouden en er naar te handelen. Veel te veel rode wijn wordt veel te warm gedronken. Kamertemperatuur is een advies van ver voor de uitvinding van de centrale verwarming.
En wat proef je dan? Prima houtgerijpte carmenère, vol cassisfruit en met dat karakteristieke vleugje kampvuur. Stoer en lenig, sappig en deftig, een waardig familielid van bordeauxdruif cabernet sauvignon.