Dachten we alles wel zo'n beetje een keer te hebben geproefd, belanden we in terra incognita Georgië dat zich voorstaat op 500 inheemse, nogal onbekende druiven.
En dat terwijl ze toch voldoende tijd hebben gehad om ze eens fatsoenlijk voor te stellen. Naar verluidt is Georgië het oudste wijnland ter wereld: 6000 jaar voor Christus begonnen ze daar druiven al te vergisten tot wijn.
Was deze dzelshavi er toen al eentje van? Zou kunnen al dateren de de eerste proefnotities pas van om en nabij 500 jaar terug. Maar dat de dzelshavi overigens ouder is (volgens de importeur die goed op de hoogte is van 'andere druiven' is het een van de oudst bekende soorten in het land) zou ons niets verbazen. Dat er destijds al met de amfora werd gewerkt (qvevri) is verre van ondenkbaar.
Aldus wordt die amforatraditie ook op Ambra omarmd. Zo troffen we met hun kijk op de dzelshavi een wat beaujolaisachtige rode. Frivole kersen en bessen, apotheekzweem, katjesdropjes plus een smakelijke umami-achtige sensatie. Denk aan Marmite en je geniet.