Les Celliers de Vétroz Fendant - De Grote Hamersma

Les Celliers de Vétroz

Fendant 2022
Geproefd op 23 juni 2023

In het land van Tobleronnie en de Milka-koe heet-ie fendant. In de Elzas kennen ze ’m als chasselas. Wonder overigens dat deze het land uit is gekomen: Zwitserland kan maar voorzien in de helft van de binnenlandse vraag. Fendant is zo’n beetje de nationale witte druif. Dankt zijn naam aan het Franse ‘se fendre’ (barsten), omdat de rijpe druiven openbarsten als je er al zachtjes in knijpt. Barst dan ook zelf van het fruit: vooral rijpe peer, perzik en zachte appel. De officiële en officieuze kaasfonduewijn. En dat doet ons weer denken aan een jonge wijnmaker die we in Chili ooit ontmoette en zijn beroep aan kaasfondue te danken had. 

Toen hij als achttienjarige met zijn ouders in Zwitserland op vakantie was, bestelde hij bij deze traditionele zuivelpruttelschotel een Fanta. Nu kan het zijn dat zijn uitspraak belabberd was of dat de ober een slecht gehoor had, maar in ieder geval kreeg de Chileen niet het verlangde flesje frisdrank geserveerd maar een glas fendant. Een witte wijn uit de Valais die hem dermate intrigeerde dat hij daar meer van wilde weten. Met uiteindelijk een drastische carrièrewijziging - hij wilde windsurfprof worden - tot gevolg. Overigens had de ober het gelijk aan zijn zijde: fendant is een veel betere begeleider dan sinas. 

wine-score-star
Wit
- Valais - Zwitserland
Producent: Les Celliers de Vétroz fendant >
12%
medium
Te koop bij Prijs
Gall & Gall € 15.29
wine-score-star
Wit
- Valais - Zwitserland
Producent: Les Celliers de Vétroz
fendant >
12%
medium
Te koop bij Prijs
Gall & Gall € 15.29
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.