Somlói Apátsági Pince

Juhfark 2020
Geproefd op 29 maart 2023

In Hongarije staat juhfark bekend als de wijn voor de huwelijksnacht. Het schijnt dat je er vruchtbaar van wordt. Sterker nog: drink je genoeg juhfark, dan kan je jongetjes maken. Dat beweerde althans Maria Theresa, de koningin van Hongarije. En zij kan het weten, want ze kreeg maar liefst zestien kinderen. 

De natuurlijke habitat van juhfark zijn de zuidelijke hellingen van de uitgedoofde vulkaan Somló, gelegen in het noordwesten van Hongarije. De term Somlói betekent dan ook 'afkomstig van Somló'. Deze typische Hongaarse specialiteit moest vroeger vier tot vijf jaar rijpen voordat hij op dronk was. Tegenwoordig kan de kurk eerder van de fles getuige de 2020-versie. 

Nog altijd mag je hier gerust even voor gaan zitten. Juhfark is een druif met breedte en bitters. In het geval van Apátsági Pince heeft hij ook iets alternatiefs. Noem het boers, noem het geitenwollensokken. Hij is dierlijk met goudappeltje en een flinke body. Rijk, rijp wit met een amandeltoets.

wine-score-star
Wit
- Nagy-Somló - Hongarije
Producent: Somlói Apátsági Pince juhfark >
13,5%
vol
Te koop bij Prijs
AndereWijn € 22.50
wine-score-star
Wit
- Nagy-Somló - Hongarije
Producent: Somlói Apátsági Pince
juhfark >
13,5%
vol
Te koop bij Prijs
AndereWijn € 22.50
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.