De chardonnay van Max. Verstappen? Nee een andere held. Max Schubert. Chief winemaker van Penfolds in de jaren 1948 tot 1975. En de oplettende lezer weet dan: aha! Hij is de uitvinder van The Grange, de grootste cultwijn van Australië. In 1950 ging Max naar Europa. Naar Bordeaux om precies te zijn. Toen hij terug kwam op de werkvloer wilde hij ook wel een wijn maken die mee kon doen met de beste ter wereld. Hij ging aan de slag. Sinds 1951 was The Grange zijn kindje. Maar - zoals wel vaker gebeurt bij grote wijnen in hun jeugd - The Grange werd afgeserveerd door de pers. In 1957 werd Max vriendelijk doch dringend verzocht door het management van Penfolds om te nokken met The Grange.
Maar nu komt het leuke. Dat deed hij niet. Max ging door. Stiekem. In '57, '58 en '59 bleef hij deze cultwijn maken. Pas in 1960 zag men bij Penfolds opnieuw het licht. De verder ontwikkelde wijn was weer geproefd en opeens buitengewoon goed bevonden. 'Begint u maar weer', zei Penfolds. 'Ik ben nooit gestopt', zei Max. En sindsdien veroverden The Grange, Penfolds en Australië de wijnwereld. De moraal van het verhaal? Barrie Stevens zei het al week in week uit in de Soundmixshow: 'Vooral doorgaan'.
Dit eerbetoon heeft de rijkdom van een Australische chardonnay, maar ook de elegantie van een Bourgogne. Meursault-achtige gebrande hazelnootjes, abrikozen en perzik met een klontje boter en vanille. Comfort wine. Een warm bad. Max zou tevreden zijn geweest.