Chardonnay met 49% pedro ximénez. Jiménez, spelt het etiket sinds oogst 2021. Geen meneer, maar een druif vernoemd naar een meneer. Wie dat was, is echter niet duidelijk. Pedro zou een Spaanse soldaat zijn geweest in de 17e eeuw, die de druif uit Nederland mee terug naar Spanje zou hebben genomen. Een andere uitleg is dat Pedro Ximenez een verbastering is van ‘Peter Siemens’, een Duitse soldaat uit het leger van Karel V, die de druif van het Rijndal naar Spanje vervoerde. (Je vraagt je af hoelang zo’n druif goed blijft in de zakken van zo’n loteling.)
Pedro Ximénez, of PX, zoals hij door intimi wordt genoemd, staat er in ieder geval om bekend dat-ie weinig zuren heeft, en daarom wordt er voornamelijk (zoete) sherry van gemaakt. De meeste PX staat dan ook aangeplant in Spanje, maar in Chili kun je ’m ook vinden als je héél goed zoekt. Toevallig groeit-ie blijkbaar ook op het Winemaker’s Lot van Concha y Toro. Samen met chardonnay geeft hij hier een wijn vol tropisch fruit met fiks wat kruiderij en een zeer bescheiden maar toch prikkelend aanwezig sherry-achtig geurtje wat ‘m iets opvallend anders geeft.