Weingut Dr. Hermann & Günther Steinmetz. Klinkt als een kliniek waar vermoeid ogende dames en Ronald de Boer de expressie uit hun snuitje kunnen laten wegprikken. Maar deze heren zijn slechts doende met één ding: het liften van de smaakpapillen en het reanimeren van dood gewaande organoleptische sensaties. Niet schrikken overigens: wie zoet blieft, krijgt lekkers. Het wijnbedrijf van Dr. Hermann is specialist in edelzoete wijnen, zelfs ‘hét wijnbedrijf aan de Moezel wat dit genre betreft’. Aldus de Steinmetzjes. Zij tipten op hun beurt weer hun eigen importeur Marco Winterberg en die biechtte op: ‘Mij was dit bedrijf nooit zo opgevallen, maar dit komt met name omdat 85% naar Amerika en Azië wordt geëxporteerd en het met 9,5 hectare een bescheiden omvang heeft. Geenszins bescheiden is het bezit aan percelen in de topwijngaarden Erdener Treppchen (waar de Romeinen al wijnbouw bedreven), Erdener Prälat en Ürziger Würzgarten. Bijzonder is bovendien dat vrijwel alle wijnstokken een respectabele leeftijd bezitten en “Wurzelecht” zijn. In de wijngids Gault Millau werd dit bedrijf in 2014 “Aufsteiger” en behaalde zijn vierde druiventrosje. “Rudi Hermann und sein Sohn Christian gehören zu den besten Winzern der Mosel. Jahr für Jahr wurden die Weine brillanter, die Beerennoten in den Edelsüssen sauberer und der Trinkfluss animierender. Es gibt keinen Wein mehr, den wir nicht vorbehaltlos empfehlen könnten.” Hoewel ik persoonlijk liefst droge wijnen drink, ben ik bij deze Rieslings compleet overstag gegaan. Wat een vuurwerk!’ En wat gebeurt er dan als Hermann en Steinmetz de krachten bundelen? Dan ontstaat er een vuurwerk waarover in de Tweede Kamer vragen worden gesteld. Niet verbieden, bitte! Mango stijgt op, passievrucht schittert, o en a voor orange peel, de tropen liggen open, appelflappenzoet met poedersuiker (zo toepasselijk in het geval van deze metaforen), kaneel, en toch van een verbluffende fijne frisheid. Dit is het soort vuurwerk dat je graag in de hand houdt. (Zie ook de Wintricher Geierslay Kabinett.)