Vasse Felix Chardonnay - De Grote Hamersma

Vasse Felix

Chardonnay 2020
Geproefd op 15 september 2023

Vasse Felix, jong wijnbedrijf (anno 1967) in een ook al zo pril wijngebied: de eerste wijnranken dateren van 1965. Tevens middle of nowhere overigens: de bevolkte delen van Australië liggen op minimaal 3000 km. En ook al staan er inmiddels 2500 hectaren met wijnstokken beplant alles ter plekke soldaat maken is geen optie. Goddank. Margaret River in het algemeen is misschien wel het fijnste wat Australië op wijngebied te bieden heeft. Koele zeewind verricht er wonderen. Van de wijnmaakster van Vasse Felix in het bijzonder zijn we helemaal onder de indruk. Virginia Willcock maakt er al ruim 20 jaar de wijnen. De laatste jaargangen is zij natuurlijke gisten gaan maken en doet zij aan gedeeltelijke hele trossen fermentatie.

Dit levert enorm veel spanning in haar wijnen, gecombineerd met verfijnd houtgebruik. Virginia werd in 2012 uitgeroepen als 'Australian Winemaker of the Year' en Vasse Felix als beste 'New World Winery of 2018'. Ook niet onbelangrijk: met ingang van de 2021-oogst zal Vasse Felix NASAA biologisch gecertificeerd worden.   

Wijnfenomeen Hugh Johnson blijkt overigens liefhebber van haar chardonnay, getuige een proefnotitie die we van de man vonden: ‘Complexe, excentrieke chardonnay creëert schokgolven’. De tsunamiwaarschuwing gold destijds voor de hele rivier. Liefhebbers van witte bourgogne zouden 'm direct moeten kopen. Het prijskaartje kan geen enkel bezwaar zijn. 

Ook wij zijn al een tijdje fan van Vasse. Met dank aan eerdere oogstjaren die we geproefd hebben. Van de buitencategorie met een hoog soortelijk gewicht. Meerlaags bovendien. Van marsepein naar gebrande nootjes. Van peertje in de pan naar appelbeignet. Van romigheid naar zuren. Van mineralen tot gouden schalen. Nadrukkelijk koopadvies voor dit geld. 

wine-score-star
Wit
- Margaret River - Australië
Producent: Vasse Felix chardonnay >
13%
vol
Sterwijn
Te koop bij Prijs
QVSelect € 26.50
wine-score-star
Wit
- Margaret River - Australië
Producent: Vasse Felix
chardonnay >
13%
vol
Sterwijn
Te koop bij Prijs
QVSelect € 26.50
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.