Biopioniers zijn het. Clemens en Rita Busch wijngaardenieren al sinds 1986 met respect voor het milieu in de Mosel. Geen kunstmest, geen herbiciden en pesticiden. En zoals er slowfood bestaat, doen de Buschjes welbeschouwd aan slow wine. Door het strikte gebruik van natuurlijke gisten nemen de gistingstijden soms meer dan een jaar in beslag. Maar deze slow wine van de ‘Busch vines’ is het wachten waard. Een goede bekende van me is hun ‘Vom Roten Schiefer’. Mineraal en bijna teer droog. Compact wit fruit. Kalkig. Rokerigheid. Tintelende zuren. Thans is er de blauwe variant. Van de 2015-oogst die bekendstaat als ‘bijna ideaal’. Kijk aan, zo smaakt dat dus. Naar appelbeignet, stoofpeertjes, in kleine stukjes gehakte ananas waar het mondgevoel en de smaaksensatie zo anders van is dan van grote stukken. Karamelkraakje. En toch ook zuren, zuren, zuren… En dat blauwe? Wellicht dat sliertje rook dat zich zo karakteristiek manifesteert.