Massa. Maar bepaald niet veel van geproduceerd. 3330 flesjes van de oogst 2015. Daar moeten we het mee doen. Wat doet Massa aan de kassa: € 38,95. Serieus bedrag. Zelfs voor natuurwijnliefhebbers die weten dat hun gevorderde dorst welbeschouwd nooit met koopjes kan worden gelest. Daar zijn de inspanningen en het rendement respectievelijk te groot en te laag voor. Maak kennis met wijnmaker Fabrizio Niccolaini en zijn vrouw Patrizia. Het echtpaar weet – tegenwoordig met versterking van Patrizia’s dochter en haar man – van een kleine vier hectare bijzonder opmerkelijke wijnen te produceren. Opvallend: Fabrizio is van oorsprong chemicus. Vandaar wellicht dat-ie iedere vorm van chemicaliën in de wijngaard afzweert. De vermentino van dienst: bestaat grotendeels op niet met Amerikaanse onderstokken geënte ranken. Natuurbemesting, onder andere met dank aan twee langhoornossen die niet alleen voor de poep zijn maar ook voor de spierkracht. Met de hand plukken. Natuurlijke vergisting. Rijping op eiken-, kersen- en kastanjehout. Onalledaags wit zodoende? Onalledaags wit zodoende. Praktiserend lid van de Z4-beweging: zacht, zoet, zilt, zuur. Gedroogde appels op een linnen matras gevuld met verse walnoten. Ligt wellicht niet lekker maar smaakt fantastisch.