Frank John Pinot Noir - De Grote Hamersma

Frank John

Pinot Noir 2015
Geproefd op 15 oktober 2019

De importeur heeft ook al Karl May in zijn assortiment. En geef toe: Frank John klinkt toch ook een beetje als een westernheld. En die heldenstatus heeft ie ook: alleen bij onze oosterburen. Prachtontdekking. Normaal gesproken plaatst een importeur dan een veer in zijn eigen achterwerk. In dit geval wellicht een indianenveer maar herr Winterberg zwaait lof toe wie lof verdient. En dat doet hij zwart op wit in zijn eigen brochure. Sta mij toe hem letterlijk te citeren: 'Job Seuren, voormalig sommelier van De Librije, stuurde me onlangs een bericht met een foto van een spätburgunder.

Het betrof een fles van Frank John, een wijnmaker die in de Pfalz op 3 hectare bio-dynamisch werkt, en -heel overzichtelijk- maar 3 wijnen maakt: 1 Sekt, 1 Riesling en 1 Pinot Noir. "Of dit niet iets voor mij was?" Aangezien ik net van start was gegaan met de wijnen van Friedrich Becker, eveneens uit de Pfalz, reageerde ik afhoudend. Maar in de voorbereiding naar recente wijntoer begon het toch te kriebelen; met zijn 2015 pinot noir won Frank John immers een prestigieuze wedstrijd van het tijdschrift Focus, wijngids Gault&Millau gaf hem 94 punten en de wijngids Eichelmann verleende dit bedrijf maar liefst 4,5 sterren (=Hervorragender Erzeuger/Weltklasse).

'Wat zal ik er dan nog eens over zeggen? Dat ik hem geproefd heb nog zonder dit verhaal te kennen. Ik noteerde Sterwijn en een 9+. Niet veel later kreeg ik een appje van Job Seuren die van een gast van hem had vernomen (Job heeft inmiddels een nieuwe job: hij is mede-eigenaar van Zoldering, een van de beste (de beste?) wijnbars van Nederland) dat ik die wijn had geproefd.

Hoe die gast dat wist? Die was er bij. Enfin, hoe ik 'm had gevonden? En of ik wel wist dat hij Winterberg erop had getipt? Toen nog niet. Daarna wel. Tip van mij aan de lezer. Ga naar Zoldering. Misschien heeft Job nog wat John. En neem er dan gewoon een portie boerderijkip bij. Die maakt de chef die van het voormalige Zusje in het Waldorf-Astoria kwam to perfection

wine-score-star
Rood
Producent: Frank John pinot noir >
13%
medium
Biologisch-dynamisch
Demeter
Sterwijn
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Winterberg Wijnen € 39.50
wine-score-star
Rood
Producent: Frank John
pinot noir >
13%
medium
Biologisch-dynamisch
Demeter
Sterwijn
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Winterberg Wijnen € 39.50
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.