Memorabel. Wijn uit Uruguay: dat tref je niet veel. Evenmin: pure tannat. Claim to fame: de gezondste druif ter wereld, vanwege de grootste concentratie ‘levensverlengende’ resveratrol. Je zou dan toch zeggen: da’s de enige wijn die we drinken. Maar dat is niet het geval. Tannat wil nog weleens bokkig en bonkig zijn. In het Franse Madiran waar het ook tot rood leidt, weten ze daar alles van. Zelfs afkomstig uit Frankrijk is het lastig verkoopbaar. Dan maar wat korter leven, lijkt het motto van de wijndrinker. Enfin. Tannat uit Uruguay. Aan de kust wordt daar aardig wijnbouw bedreven. Er komt spannende sauvignon blanc vandaan. Zo ook – nog verrassender – albariño. Maar daarop moeten ze nog even studeren. Tannat uit de Maldonado-regio toont zich vrij vriendelijk. Ontnukt. Ontbokt. Ontdaan van zijn grimmigheid. Toch nog veel donkerte, kracht, tannines en laurier. En van die resveratrol proef je verder niks. De 2016 herproefd dit jaar: wat lekkere plukjes tabak hebben zich aan het smaakprofiel toegevoegd.