Vasse Felix Sauvignon Blanc Sémillon - De Grote Hamersma

Vasse Felix

Sauvignon Blanc Sémillon 2018
Geproefd op 2 december 2019

Vasse Felix, jong wijnbedrijf (anno 1967) in een ook al zo pril wijngebied: de eerste wijnranken dateren van 1965. Tevens middle of nowhere overigens: de bevolkte delen van Australië liggen op minimaal 3000 km. En ook al staan er inmiddels 2500 hectaren met wijnstokken beplant alles ter plekke soldaat maken is geen optie. Goddank. Margaret River in het algemeen is misschien wel het fijnste wat Australië op wijngebied te bieden heeft. Koele zeewind verricht er wonderen. Van de wijnmaakster van Vasse Felix in het bijzonder zijn we helemaal fan. Virginia Willcock maakt er al ruim 20 jaar de wijnen. De laatste jaargangen is zij natuurlijke gisten gaan maken en doet zij aan gedeeltelijke hele trossen fermentatie.

Dit levert enorm veel spanning in haar wijnen, gecombineerd met verfijnd houtgebruik. Virginia werd in 2012 uitgeroepen als 'Australian Winemaker of the Year' en Vasse Felix als beste 'New World Winery of 2017'. Ik kende haar cabernet sauvignon al: on-Australisch verfijnd. Sinds een paar jaar is zij ook doende met chardonnay. Opmerkelijk: haar Filius 2017 die we proefden was 12,5 procent. Mede omdat de mondpresentatie vol en rondborstig was: Margaret had een D-cup. Gevuld met ananas, mango, passievrucht en nog zo wat tropische verrassingen.

Wijnfenomeen Hugh Johnson bleek ook liefhebber getuige zijn proefnotitie: ‘complexe, excentrieke chardonnay creëert schokgolven’. De tsunamiwaarschuwing gold destijds voor de hele rivier. Liefhebbers van witte bourgogne zouden 'm direct moeten kopen. Het prijskaartje kan geen enkel bezwaar zijn.

Van een heel andere orde is deze blend van sauvignon blanc en sémillon. We zoeken er weer liefhebbers voor: maar nu van witte graves. Als we dan toch gaan vergelijken. Kijk aan het grapefruity karakter is er, de zuiverende zuren, lemongrass en yuzu. Tropische vruchten, grassigheid, het kleine suikerspinnetje dat - met dank aan een kleine eikeninspanning - zijn honingdraadjesweb ziet volgehangen met kwieke condenspareltjes. Kortom, aanrader. 

wine-score-star
Wit
Producent: Vasse Felix sauvignon blanc >sémillon >
13%
vol
Sterwijn
Te koop bij Prijs
QVSelect € 17.25
wine-score-star
Wit
Producent: Vasse Felix
sauvignon blanc >sémillon >
13%
vol
Sterwijn
Te koop bij Prijs
QVSelect € 17.25
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.