La Posta

Malbec 'Paulucci' - 2017

Geproefd op 13 feb 2020

Laura Catena kon er maar niet over uit. In de anderhalf uur dat ik haar sprak zei ze wel een keer of vier ‘Wat een toeval! Wat een toeval!’ En dat was het ook. Haar collega had per ongeluk niet het Ibis Hotel naast het Centraal Station geboekt maar op de Stadhouderskade. Een vestiging van Gall & Gall – dat ook een aantal van haar wijnen voert – bevond zich een paar stappen verderop. Vervolgens leerde een gesprekje met de filiaalhouder dat die kookboekwinkel aan de overkant inderdaad gelieerd was aan die wijnschrijver die ze eerder eens op de Argentijnse ambassade had gesproken tijdens een proeverij. En later nog eens via Skype. ‘Als u het treft is hij er. De winkel is ook zijn proefruimte,’ wist hij. En ofschoon ik er gewoonlijk pas wat later te vinden ben had ik toevallig net met mevrouw Hamersma afgesproken om die ochtend de winkel open te doen. Dan kon zij eerst even boodschappen doen.

En daar stond ik dan met Laura Catena. Kleine vrouw. Grote reputatie. Doctorstitel behaald op Harvard en Stanford, in respectievelijk biologie en medicijnen. Schrijver van boeken over de Argentijnse wijnbouw. Tevens de baas van Catena, het wijnbedrijf dat beschouwd wordt als de kwaliteitspionier in het moderne Argentinië.

We praatten over haar plan om haar geliefde malbec onder de aandacht te brengen via de 3M-methode: Malbec-Meat-Mushrooms. ‘Malbec is aan de ene kant het perfecte rood voor vlees en aan de andere kant komt de veggie eveneens aan zijn trekken: ook gerechten met paddenstoelen combineren er geweldig bij.’

Inmiddels had ook mevrouw Hamersma zich in de winkel gemeld met de ingrediënten voor de mapo dofu die zij ging maken, een pittig gerecht met tofu, rundergehakt en een saus met szechuanpeper. En weer klonk er ‘Wat een toeval!’ Maar nu omdat Catena juist veel gerechten uit de Szechuan keuken ook zo geschikt meent voor malbec.

‘Klopt het dat de Chinese  fine dining restaurants steeds populairder worden in Nederland?’ informeerde zij. Toen ik dat bevestigde liet zij gedecideerd weten dat zij op een plan broedt om juist de sommeliers die daar werkzaam zijn te interesseren. Ze moest weer verder. Maar niet nadat zij met mij op de foto was gegaan, hond Lana tussen ons in. ‘Dat gaat een hoop likes op Twitter en Instagram opleveren,’ zei ze tevreden. En dat was die avond ook het geval met de wijn-spijscombinatie. Juist Catena’s malbec van hoog gelegen wijngaarden zorgde voor de juiste frisheid en presenteerde een zacht zoete, mooi aansluitende specerijentoets.

La Posta
Rood
Mendoza - Argentinië
malbec
13%
Sterwijn
Te koop bij Prijs
Perfecte Wijn € 12,55
Wijnhandel Bas Baan € 12,55

Onlangs geproefd

wine-score-regular
Rosé 30 mrt 2020
Château La Gordonne
Rosé 2019
- Côtes de Provence
Provence met een prima prijsje. Soort van verfijnd lichtrood en abrikozenpitterig. Fijne...

Te koop bij Albert Heijn

€ 7,99
wine-score-regular
Wit 30 mrt 2020
Nederburg
56 Hundred - Sauvignon Blanc 2019
- Western Cape
Stuivend type. Spring in het wijnveld. De geur van 5600 roze grapefruits...

Te koop bij Albert Heijn

€ 6,49
wine-score-regular
Wit 30 mrt 2020
Georges Duboeuf
Pouilly-Fuissé 2018
- Pouilly-Fuissé
Een witte van Beaujolais-koning Georges Duboeuf – en nog een sjieke ook. Georges...

Te koop bij Albert Heijn

€ 16,99
wine-score-regular
Wit 30 mrt 2020
Grüner Veltliner
2019
- Niederösterreich
Naamloze grüner veltliner, bedoeld om jong gedronken te worden - zoals men...

Te koop bij Albert Heijn

€ 3,99