Ook wel bekend als rkaciteli, nota bene ooit de meest aangeplante druif in Rusland en de derde ter wereld, na airèn en grenache. In de jaren tachtig van de vorige eeuw moest er op last van Oostblokleider Gorbastjov flink gerooid worden. Maar nog steeds is het qua wijngaardvolume de vierde witte wijndruif ter wereld. Maar wat maken ze er nou precies mee? Gewoonlijk het soort witte wijn waar we maar niet genoeg van lijken te krijgen: eenvoudig, schoon en fris. Zoals dat ook in het zuidwesten van Frankrijk wordt gemaakt.
Maar deze heeft wat meer te melden dankzij drie maanden eenzame opsluiting in een amfora, qvervi. In deze uitvoering gedroogde appel op een bedje van abrikoos, peperigheid, snufje munt, strakke bitters en tannines waar menig rode wijn bij verbleekt. Leuk modelletje voor een blindproeverij. Wie de druif raadt, wint een volledig verzorgde voettocht naar China waar de rkatsiteli bekend is als baiyu en hij gebruikt wordt voor tafelwijn.