Intipalka

N° 1 2014
Geproefd op 25 februari 2020

Onlangs werd er om de hoek van het hoofdkantoor van De Grote Hamersma in de Amsterdamse Gerard Doustraat (makkelijk te herkennen aan de uitpuilende glasbak aan de overkant) een groot en modern Peruaans restaurant geopend. Het loopt er storm, mede dankzij zeer goede recensies in Het Parool en NRC. Nazka, want zo heet 't, voorziet dan ook niet in een all you can eat cavia formule. En weliswaar ontbreekt ceviche niet op de kaart, er staan ook minder voor de hand liggende gerechten op. Verstandig. Want deze Peruaanse signature dish is inmiddels ook al een vaste verschijning geworden in de onderste regionen van de horeca.

Overigens is de wijnkaart niet ingevuld met louter Peruaanse wijnen. Ofschoon er wel wijnranken aangeplant staan in het land. Maar de geoogste quebrantadruiven worden voornamelijk gebruikt voor pisco sour, de inmiddels wereldberoemde cocktail. Wel worden er, evenals in Uruguay, aardige resultaten geboekt met tannat, een vaak wat straffe rode. De exportafdeling van het Peruaanse ministerie van landbouw heeft het er echter nog niet druk mee. Op zich opvallend, want Peru was het eerste wijnland in Zuid-Amerika, anno 1500 om en nabij.. Maar jalousie de métier van Spaanse producenten heeft ze eeuwen voor de voeten gelopen.

Maar aan de comeback wordt gewerkt, mede dankzij de inspanningen van Intipalka, oorspronkelijk met Italiaanse roots overigens die teruggaan naar 1880. De nieuwe drive is priller. In 2000 is er gerenoveerd, in 2002 werd Ica Valley op de kaart gezet als wijnbouwgebied en in 2009 kwamen de eerste wijnen op de markt.

En thans de 2014 op de proeftafel: Peru Première in DGH. En meteen komt het vlaggenschip van Intipalka binnenzeilen.  En dat is bepaald geen polyester Tupperware-sloep. Serieus materiaal dat in de hal met luxe schepen tijdens de Hiswas thuishoort. Ruim vol zwarte bessen, bramen, vijgen, zoethout, kaneel en peper. Deklading goed vastgesjorde tabak, pruimenjam en vanillestokken. De frisse wind vol in de zeilen. Het kapen waard. Maar kopen is ook een optie al moet er flink voor in de buidel getast worden.

Bekijk hier alle goed scorende wijnen van Vindmijnwijn.nl
Intipalka
Rood
Ica Valley - Peru
Te koop bij Prijs
Vindmijnwijn.nl € 43,75
Rood
Ica Valley - Peru
Te koop bij Prijs
Vindmijnwijn.nl € 43,75