Hiedler

Grüner Veltliner ‘Löss’ 2018
Geproefd op 22 maart 2020

Walter Matthau is een Amerikaanse acteur. Iedere keer als ik een wijn van Hiedler proef (of nog liever drink; het is een van de beste producenten van Oostenrijk) moet ik aan hem denken. Pavlov at first sight. Hoe komt? Uit de overigens niet zo bekende Hollywoodproductie A New Leaf uit 1971 komt toch de zijn meest geciteerde quote. Daarin ontmoet hij - in de film speelt hij een aan lager wal rakende playboy- tijdens een party iemand die zich voorstelt als 'Hitler.'

Matthau hoort het aan en meent de naam te herkennen: 'Excuse me, you are not  by any chance related to the Boston Hitlers?'  

Sorry hoor - of moet ik in dit geval Entschuldigung zeggen - iedere keer weer verschijnt deze scène voor mijn geestesoog als ik een fles Hiedler zie.

Maar als ik uitgelachen ben, schenk ik in. Dit is een Hiedler waarvoor je graag de deur open zwaait. Zijn Weissburgunders weten van wanten. Zijn Rieslings zijn felbegeerd. Zijn Grüner Veltliners zijn legendarisch.

Voor het zoveelste jaar op rij proef ik nu zijn Löss. Dit keer uit het jaar met de hittegolf. Leverde uitzonderlijk veel, en bovendien bijzonder rijp fruit op. Kun je proeven. Geconcentreerde stijl. Geel fruit in plaats van nerveuze doperwtjes en hittepetitcitrus zoals ik die zo vaak in de instapmodelletjes tegenkom. Blommig, bloezend, bloesemend. Om uiteindelijk toch met de hakken klappend te eindigen. Puntgave citrus, een snufje witte peper. een rinse finale. 

Bekijk hier alle goed scorende wijnen van Anfors-Imperial
Hiedler
Wit
Niederösterreich - Oostenrijk
grüner veltliner >
12%
Sterwijn
Te koop bij Prijs
Anfors-Imperial € 13,25
Wit
Niederösterreich - Oostenrijk
grüner veltliner >
12%
Sterwijn
Te koop bij Prijs
Anfors-Imperial € 13,25