Welkom in het stadje Noto, in het oosten van Sicilië, in de provincie Syracuse. Inderdaad, daar gaan geruchten over dat hier de eerste stok syrah ontsproten is. Langduriger vine scene investigation moet daar nog duidelijkheid over verschaffen: duizenden syrah druiven staan nog in de rij om wangslijm af te staan. Inclusief de soort uit Shiraz in Iran, die ook al de eer opeist.
Maar we gaan helemaal geen rood proeven: wit gaat het worden. En wel van de grillo, een druif die eeuwenlang sterkhouder was achter marsala, de versterkte wijn die niemand meer drinkt of schenkt, op een eenzame sommelier na. We scharen ons overigens graag achter hem: goede marsala is verrukkelijk. Schenk het eens bij amandeltaart of pecan pie: de smaakpapillen beginnen aan een niet meer te stoppen vreugdedans.
Maar we dwalen af. Inmiddels heeft grillo een succesvolle omscholingscursus gedaan richting droog en onversterkt wit. Deze van Feudo Maccari bijvoorbeeld die een kamerbreed palet presenteert van rijpe peer en suikermeloen, een frisse koelkasthuivering, zuidelijke zachtheid, lokale kruiderette en een kneepje romigheid.