Importeur heeft acht jaar lopen zoeken naar een bijzondere producent op Sardinië. Hij annonceert Quartomoro als een ‘project’. Word ik meestal argwanend van. Onlangs was er een kok op de buis die ‘een item met zalm ging maken’. Woordenwoordjes. Zeg maar. Zeg maar zeg maar als je het niet weet.
Wat weten we wel ondertussen? Dat Quartomoro een relatief jong bedrijf is en geleid wordt door iemand met een pak ervaring. Piero Cella was eerder oenoloog bij Sassicaia, de Super Tuscan die het moet hebben van zijn internationale druiven. Nu heeft Piero deze op Sardinië juist afgezworen. Ter plaatse heeft-ie zich het lot aangetrokken van weeswijngaarden met inheemse druiven, veelal verwaarloosd en vergeten.
Maar in plaats van met de collectebus rond te gaan doet-ie dat met de fles. En in plaats van daar dan ook nog eens de te doen gebruikelijke, nadrukkelijke zwaargewichten in te stoppen, koos hij voor een open en vieve stijl. Een opeenstapeling aan geuren en smaken, soms direct, dan weer wegzwevend. Pruimen, zure kersen, het parfum van cacao, een zweem leer, exotische specerijen. Ondanks die ‘veelheid’ en zijn 15 procent toch uiterst transparant en zelfs dorstlessend. Beviel me zelfs nog beter dan de 2015 die ik vorig jaar mocht noteren.