Doniene Gorrondona - De Grote Hamersma

Doniene Gorrondona

2019
Geproefd op 26 juni 2020

Txakoli, txakolina of ook wel chacolí is de trots van Spaans Baskenland. Dit jonge wit van de hondarribi-zuridruif is de schenkwijn in de tapasbars waar hij traditioneel vanaf grote hoogte in glazen van het formaat bloemenvaasje wordt gekletterd. De smaak wordt wel omschreven als een kruising tussen een goede cava, een prima muscadet en een sappige albariño.

Dit is een txakolina met de zo gewenste x-factor. Kruisje achter witte besjes. Kruisje achter citrus. Kruisje achter meloen. Kruisje achter appeltjes. Ook een streepje: door de rekening. Helaas is het nauwelijks buiten de regio- laat staan de landsgrenzen te koop Belangrijkste reden: er is weinig van. En wat er is, drinken de Basken bij voorkeur zelf op. Deze is de Spaanse dans ontsnapt en meldt zich hier om lichtvoetig de voetjes te heffen tussen zuur en fris, prikkelend en verkwikkend. Om vervolgens ook nog eens een spagaat te maken, waarbij een bord met gegrilde sardines wordt aangetikt.

 

 

wine-score-star
Wit
- Bizkaiko Txakolina - Spanje
Producent: Doniene Gorrondona hondarabbi zuri >
11,5%
licht
Sterwijn
Te koop bij Prijs
De Wijntherapeut € 13.24
wine-score-star
Wit
- Bizkaiko Txakolina - Spanje
Producent: Doniene Gorrondona
hondarabbi zuri >
11,5%
licht
Sterwijn
Te koop bij Prijs
De Wijntherapeut € 13.24
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.