Patrick Piuze

Terroir de Chablis 2018
Geproefd op 2 jul 2020

Patrick Piuze. Canadees van oorsprong. Al is het de grootse producent van icewine ter wereld, Canada is niet echt een wijnland. Toch nam het wijnvirus bezit van hem. Werken in Zuid-Afrika, Australië en zelfs Israël om terug in eigen land een wijnbar te beginnen: Le Pinot Noir. Een naam die die al enigszins zijn voorkeur voor een bepaalde streek in Frankrijk aangeeft.

Maar louter schenken kon hem niet voldoende boeien: Piuze wilde zelf wijn gaan maken en toch naar Frankrijk. Stage bij Olivier Leflaive in Puligny-Montrachet. Indruk maken en de verantwoordelijkheid krijgen over zijn cuverie in Chablis. Inderdaad, geen pinot noir te vinden… Meer ervaring opdoen: bij Verget en later als keldermeester bij de volgende grote naam: Jean-Marc Brocard. Om vanaf 2008 het geleerde in eigen praktijk te brengen. Met druiven van boeren die volgens zijn buitengewoon strenge richtlijnen werken. Alleen van de beste terroirs en alleen van oude stokken. Oogsten doet hij zelf en volledig met de hand. Gisten zijn druifeigen. Filteren gebeurt niet. Resultaat: al na zijn eerste oogst werd Piuze betiteld als een van de grootste talenten van Chablis.

Beaam ik volmondig. Ik proef zijn wijnen vanaf die tijd en kijk daarom altijd met buitengewone belangstelling naar zijn proefflessen uit. Fenomenale wijn. Levendig, limoen, zachte grapefruit, kalkig, strak maar niet kil. De ultieme expressie van Chablis. En dan is dat nog maar het relatief eenvoudige modelletje uit zijn collectie.

Bekijk hier alle goed scorende wijnen van Pasteuning Wines & Spirits
Patrick Piuze
Wit
Chablis - Frankrijk
chardonnay >
12%
Sterwijn
Te koop bij Prijs
Pasteuning Wines & Spirits € 22,95