Henri Giraud

Esprit Nature
Geproefd op 6 juli 2020

'Meer eiken, minder gif'. Ziehier het motto van Henri Giraud, champagnemaker in Aÿ, een grand cru locatie op een paar minuten rijden van Epernay. Weer ietsjes verderop, vlakbij Verdun, het oude Argonne-bos, ooit leverancier van het beste eiken voor de basiswijnen waar champagne van gemaakt wordt. Giraud beschouwt Argonne als het erfgoed van de appellation. Laat er onvermoeibaar nieuwe bomen aanplanten. Daarentegen rukt hij juist het kwaad in de streek juist met wortel en tak uit: weg met herbiciden, weg met pesticiden, zo driftig ingezet in het recente verleden.

Als er een producent is die schoon werkt, is het Giraud. Dankzij zijn ‘zero residue of pesticide’ beleid zijn in de champagnes van Giraud geen sporen van pesticide of herbicide te vinden (op 147 soorten getest). Vooruit, op twee na. Die laatste met dank aan collega's elders in de regio die pas later beseften dat gif geen gave is maar een gevaar. Overwaaiende bestrijdingsmiddelen en resten in grondwater van elders behoren nog niet helemaal tot het verleden. Maar ter geruststelling: de aangetroffen hoeveelheden in Giraud's wijnen zitten 300 x onder de norm.

Zodoende kunnen we rustig nog een glaasje nemen van zijn Esprit Nature die niet geheel toevallig een eikenboom op het etiket heeft. Of deze ook tot een eikenhouten vat is verwerkt door de enige tonnelier die Champagne nog rijk is, is onbekend. Wel is zeker dat Giraud met hem werkt. En verrukkelijke wijn maakt. Dit is 'de basis'. En die smaakt naar meer. Zo menen ook Jancis Robinson en Antoni Galloni die juist deze wijn al meerdere malen hebben uitgeroepen tot 'beste basis brut champagne'. Vanwege een superieure mousse, verfijnde sherrytonen, milde goudrenet, wat peer, perzik met vanilleparfum op het velletje, amandelroom en subtiele citrus. Brut op het etiket maar droger in de mond. Wij als extra brut en zéro dosage liefhebbers houden daarvan. 

Bekijk hier alle goed scorende wijnen van Pasteuning Wines & Spirits
Henri Giraud
Wit
Champagne - Frankrijk
chardonnay > pinot noir >
12%
Sterwijn
Te koop bij Prijs
Pasteuning Wines & Spirits € 54,95
Wit
Champagne - Frankrijk
chardonnay > pinot noir >
12%
Sterwijn
Te koop bij Prijs
Pasteuning Wines & Spirits € 54,95