Domein in de Conca d'Oro, het gouden bassin. Ooit producent van Chianti maar Giampaolo Motta die in 1992 de scepter ging zwaaien gooide tien jaar later het roer om. Terwijl ie koos voor een nederiger duiding (Rosso Toscana) schoot de kwaliteit omhoog. Inmiddels is La Massa een van de toonaangevende domeinen die de eigen spelregels met verve hanteert. Zo wordt er bijvoorbeeld met de regio-vreemde alicante bouschet. In ieder geval wel in de 2014- en de 2015 versie, ook aan te bevelen overigens. Maar die druif mocht dit jaar niet meedoen.
Staat een geweldige rosso niet in de weg overigens. Pruimen, zwarte bessen, rozemarijn, het groen-koele van dennennaaldjes, iets laurier, behaaglijke tannines en de aangename frisheid van het jaar. Robert Parker en James Suckling meenden 93 punten. Kan ik me iets bij voorstellen. Ik heb kostbaarder Chiant's geproefd die dit niveau niet haalden. Drink om het verschil te proeven ook de 2015 en ontdek wat een warmer jaar doet.