Undurraga. Van oorsprong Baskische familie. In 1881 in Chili begonnen met wijn maken en daar een grote naam geworden. En niet met bulk. De vierde en vijfde generatie (vader en drie zoons) kennen de plaatselijke omstandigheden ook dermate goed dat zij op jacht zijn gegaan naar de ultieme expressie per postcode.
Die menen zij te hebben gevangen in deze line-up Terroir Hunter, die wordt gezien als het magnum opus van wijnmaker Rafael Urrejola. Enigszins misleidende naam. Goed, er wordt gewerkt op kleine lapjes grond en alle details over dit mini-gebiedje zijn bekend en worden ook graag gedeeld. Maar ook nu weer een T.H. die meer op het fruit gemaakt is dan op de bodem.
Wat in je glas zit is de opbrengst van de jacht van Rafael Urrejola om de van oorsprong notoire Loire-brompot cabernet franc te vermurwen. En daar waar deze Catemito-wijngaard van 2,25 hectare, gelegen langs de Maipo-rivier, in 2013 nog goed was voor in 351 kistjes van twaalf, zijn dat er in oogstjaar 2015 nog maar 341. Minder opbrengst, maar er kwalitatief niet op achteruit gegaan en een evengoede score.
Met rijpe bramen, donkere pruimen, katjesdrop, het zoet van gebrande paprika en hier en daar een handje diepgevroren 'doosjevol blauwe bessen' van de Albert Heijn. Waar ze de rest van de Undurraga-wijnen verkopen.