Weingut Proidl Riesling Ried ‘Hochäcker’ Erste Lagen - De Grote Hamersma

Weingut Proidl

Riesling Ried 'Hochäcker' Erste Lagen 2019
Geproefd op 16 november 2020

‘De gemakkelijkste weg gaat nooit omhoog.’ Tegeltje.

Nog eentje voor diegenen die Duits in het pakket hebben gehad? ‘Wo der Pflug kann gehen, kein Weinstock soll stehen.’

Also sprach Franz Proidl. En hij ging de berg te lijf met motorzaag en springstof. Zijn paradepaard, de zeer steile (45-60%) en heetste wijngaard op de Senftenberg: Ried Ehrenfels (2 ha) behoort tot de 52 zogenaamde ‘Erste Lagen’ – vergelijkbaar met ‘Grosses Gewächs’ of ‘Erstes Gewächs’ in Duitsland – van de Verein der Österreichischen Traditionsweingütern. Deze proefde ik jaren geleden al eens. Onvergetelijk.

Maar ook deze Hochäcker valt hieronder. Die etsen we ook in het smaakgeheugen. Rieslingdruiven moeten hier knokken voor hun leven op een kale, barre bodem. En de lijdensweg duurt, want Proidl oogst laat, valt ook niet terug op het gemak van gekweekte gisten en maakt met het gistingsproces evenmin haast. Ziehier – of beter gezegd: proef hier slow wine Riesling. Mineraal – dat spreekt –, met vulling richting de tropen, zoete grapefruit perzik, honing, citrus, diepte, kracht, sap en beleving.

Er lebe Hochäcker.

wine-score-star
Wit
- Kremstal Reserve - Oostenrijk
Producent: Weingut Proidl riesling >
13,5%
medium
Sterwijn
Te koop bij Prijs
Winterberg Wijnen € 27.95
wine-score-star
Wit
- Kremstal Reserve - Oostenrijk
Producent: Weingut Proidl
riesling >
13,5%
medium
Sterwijn
Te koop bij Prijs
Winterberg Wijnen € 27.95
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.