Podere le Ripi Amore e Follia - De Grote Hamersma

Podere le Ripi

Amore e Follia 2019
Geproefd op 27 augustus 2023

Natuurvorser tevens koffietycoon Francesco Illy raakte in de ban van de regio Montalcino. Moest en zou daar een huis vinden. Lukte. Al deed ie er wel tien jaar over. Ach ja, haast is een slechte raadgever. En de Slow Food beweging kent immers ook zijn roots in Italië. Maar daar was ie dan: de Italiaanse versie van Droomhuis Gezocht leidde - nota bene zonder de hulp van Carry ten Napel en/of Dionne Stax- naar een huis op een prachtig gelegen stuk land in “Orsia Valley,” UNESCO werelderfgoed-gebied.

Een vrijwel onbewoond, onaangetast stuk land, met alleen een schaapsherder en zijn schapen tot Illy er in 1998 zijn domein Podere Le Ripi stichtte. Koffiebonen werden druiven. Koffiemaker werd wijnproducent. Biodynamie -vanaf 2010- zijn houvast, gekoppeld aan de know how van Sebastian Nasello, hoofd wijnmaker.

Ziehier Amore & Follia, liefde die hand in hand gaat met gekte, volgens Francesco. Maar die hoe dan ook altijd resulteert in 'iets magisch.' En dit specifieke geval tot een blend van syrah, merlot en wat sangiovese, de thuisdruif. 

De 2016 die we ooit proefden liet het volgende noteren: 'Flink wat donkerte, koele pruimen en zwarte kersen, fikse tannines, wat nootmuskaat, laurierdrop, iets dadelzoet en - het kan geen toeval zijn- een espressobittertje na.. In 2018 blies het eikenhout nog een deuntje mee. 'Zoeter, spicier en behaaglijker. Beter? Anders,' oordeelden we.

Thans hebben we 2019 aangereikt gekregen, een Toscaan uit een jaar dat geduid wordt als 'misschien wel het beste sinds 2000.' Hoe dan ook, Amore & Follia maakt indruk. De zoetheid heeft plaatsgemaakt voor hartigheid, bijkans umami, de zuren zijn verfijnder en diepzinniger en de gemiddelde kwaliteit inderdaad een streepje hoger. Een Ster straalt. 

wine-score-star
Rood
- Toscana - Italië
Producent: Podere le Ripi sangiovese >syrah >
14%
vol
Biologisch
Sterwijn
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
De Bruijn Wijnkopers € 25.00
wine-score-star
Rood
- Toscana - Italië
Producent: Podere le Ripi
sangiovese >syrah >
14%
vol
Biologisch
Sterwijn
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
De Bruijn Wijnkopers € 25.00
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.