Domaine Pierre Guillemot

Dessus les Gollardes 2018
Geproefd op 8 december 2020

Interessant. Niet zozeer omdat Savigny zo dicht bij Bourgogne epicentrum Beaune ligt. Of omdat Guillemot er een van de toonaangevende producenten is. Het intrigerende van deze witte bourgogne is het feit dat deze niet van louter chardonnay is gemaakt. '70 procent pinot gouges' meldt de fiche technique. Quoi? Pinot gouges is pinot noir van naar pinot blanc gemuteerde stokken, een natuurverschijnsel dat als eerste werd ontdekt in Nuits-Saint-Georges. Om precies te zijn in de wijngaard van Henri Gouges.  Voilà de naam. Intrigerend. 

Thans: de volgende bevinding. De kruising tussen beide pinots en chardonnay heeft smakelijk uitgepakt. Nu hoeft die laatste overigens niet uit de hoogte te gaan doen. Naar verluidt is deze druif nota bene het resultaat van inteelt. Van pinot noir (die klaarblijkelijk als een soort dekhengst door de druivengemeenschap denderde) en gouais blanc, zijn voorouder. Enfin, als je eens wat verder onder de lakens wil kijken, lees even het wetenschappelijke artikel erover. Roach MJ, Johnson DL, Bohlmann J, van Vuuren HJJ, Jones SJM, Pretorius IS, et al. (2018) Population sequencing reveals clonal diversity and ancestral inbreeding in the grapevine cultivar Chardonnay. PLoS Genet 14(11): e1007807. 

Rode oortjes gekregen en wat afkoelen? Dessus les Gollardes is een probaat middel. Fascinerende blanc. Wellicht niet de immense diepgang van grote witte bourgognes (daarom staat Savigny sowieso niet bekend) maar wel zeer smakelijk. Sappig, stevig, bijna stoer. Wit fruit, iets peer, iets perzik, iets appel, gedroogd gras, milde bitters, niet te vet, zachte zuren.  Hoe dan ook, een wijn met een verhaal. Een smakelijk verhaal bovendien. 

Bekijk hier alle goed scorende wijnen van Bâtard-Wijnhandel Koninginneweg
Domaine Pierre Guillemot
Wit
Savigny-lès-Beaune - Frankrijk
chardonnay > pinot gouges
13%
Te koop bij Prijs
Bâtard-Wijnhandel Koninginneweg € 31,00
Wit
Savigny-lès-Beaune - Frankrijk
chardonnay > pinot gouges
13%
Te koop bij Prijs
Bâtard-Wijnhandel Koninginneweg € 31,00