Leclerc Briant Réserve ‘Brut’ - De Grote Hamersma

Leclerc Briant

Réserve 'Brut'
Geproefd op 10 december 2020

Nog een keer proeven hoefde eigenlijk niet meer. Kreeg na de allereerste kennismaking meteen de hoogst mogelijk eer toegedacht. Werd uitgeroepen tot Officiële Huis-champagne van de Familie Hamersma. Daar kan Proefschrift, die ’m daarna tot ‘Beste Champagne in de categorie tussen 30 en 40 euro’ verklaarde, niet tegenop. 

Helaas is dat laatste niet meer van toepassing: een groeiende populariteit gaat gepaard met een stijgende prijs. Enfin, toch een reden om de aangeboden proeffles aan de tand te voelen: net de verse dégorgement (oktober 2020) geproefd van louter fruit uit 2016, een jaar dat de boeken in is gegaan met als aantekeningen 'puur fruit' en 'elegantie'. 

Maar voor we gaan proeven (dat wordt naar binnen toe uitspugen) even nog over Leclerc Briant: piepkleine producent in Épernay. Tot 2010 onder de meer dan bezielende leiding van Pascal Leclerc. Maar het noodlot sloeg toe. Leclerc kwam te overlijden. En waar dan in wijnsprookjes vervolgens de kinderen de boel oppakken en verder perfectioneren, ging die vlieger deze reis niet op. Twee grote champagnehuizen, Lanson en Roederer, gingen er met de buit vandoor, waarbij laatstgenoemde vooral interesse had in de 12 hectare biodynamische wijngaarden van Leclerc, al ‘schoon’ sinds 1947.

Vervolgens werd een aparte deal gesloten met een Amerikaanse investeringsmaatschappij die direct het complete team dat voor Leclerc werkte weer aannam. Inmiddels uitgegroeid tot een van de toonaangevende biodynamische producenten. Met hier hun ‘eenvoudige’ versie. Afgewogen droog en zodoende nimmer schraal. Verfijnde mousse zonder te romig te worden. Viriel wit fruit. Louterend en verheffend. Halleluja!

wine-score-star
Wit Mousserend
- Champagne - Frankrijk
Producent: Leclerc Briant chardonnay >pinot meunier >pinot noir >
12%
droog
Biologisch-dynamisch
Sterwijn
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Well of Wine € 44.95
wine-score-star
Wit Mousserend
- Champagne - Frankrijk
Producent: Leclerc Briant
chardonnay >pinot meunier >pinot noir >
12%
droog
Biologisch-dynamisch
Sterwijn
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Well of Wine € 44.95
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.