Frysling

Johanniter 'Brûswyn' 2018
Geproefd op 12 december 2020

Welkom bij de noordelijkste wijngaard van ons land waar de familie Broersma het Friese platteland nu eens wat anders weet te ontfutselen dan stamboekvee, nagelkaas en Beerenburg. Wijnbroersma was zodoende toepasselijker geweest. Ik volg al een aantal jaren hun wijnen en was verbaasd over een aantal.

'Lijkt nota bene wel een Bandol' noteerde ik over een rosé die ik eerder eens proefde. En hun blend van johanitter en solaris uit 2018 selecteerde ik voor een publicatie over de betere Nederlandse wijnen met als proefnotie: 'Pakt onbekommerd uit met meloen, peer, appel en limoen. Heel discreet bittertje op zijn afdronk. Fries, fris en vrolijk.'

Zodoende was ik nieuwsgierig naar hun bruisinspanning, hun Brûswyn, een solo-optreden van johanitter solo eveneens uit datzelfde oogstjaar. Ik proefde 'm met topsommelier Job Seuren die behalve het rode-, witte- en roségeweten van een van de beste wijncafés van Nederland, Zoldering, ook een rubriek heeft in de nieuwsbrief van De Grote Hamersma: Seuren wil niet zeuren. En dat wilde hij na het proeven van deze Frysling ook niet.

'Eerlijk en zuiver. Is natuurlijk niet zo gelaagd als bijvoorbeeld champagne maar kan zich meten met een fatsoenlijke crémant d'alsace' zo oordeelde hij. En wie ben ik om 'm tegen te spreken? Maar hij staat me vast wel toe om er nog iets aan toe te voegen? Fijn-perig, zacht-appelig, licht-rins. En vooruit, je moet er een beetje een wat chauvinistische portemonnee voor hebben maar een van oorsprong Friese Hamersma helpt zo'n Broersma natuurlijk ook graag een handje. 

Bekijk hier alle goed scorende wijnen van Wijngaard de Frysling
Frysling
Wit
- Nederland
johanniter
12,5%
Te koop bij Prijs
Wijngaard de Frysling € 25,00
Wit
- Nederland
johanniter
12,5%
Te koop bij Prijs
Wijngaard de Frysling € 25,00