Istenic No.1 Brut - De Grote Hamersma

Istenic

No.1 Brut
Geproefd op 20 december 2020

Janez Istenic. Ooit keeper van Olimpija Football Club, de cultclub uit de hoofdstad van Slovenië. Inderdaad, had No.1 als rugnummer. En dat siert tegenwoordig de voorkant van zijn Cuvée Speciale. Dat is geen overbelofte. Dit zou zomaar eens de beste méthode traditionelle van het land kunnen zijn. Of laat ik het zo stellen: beter dan dit heb ik ze uit die contreien nog niet geproefd.

Drie jaar flesgisting. Gemaakt van usual suspects chardonnay en pinot noir met 30 procent eigengereidheid: rumeni plavec, een lokaal ras dat zich van tenminste tien onuitsprekelijke aliassen bedient. Ik zal ze hier niet allemaal uitschrijven, ook al omdat het softwareprogramma van deze database de ingewikkelde lettertekens weigert.

Liever tijd besteden aan het proeven. Behalve zijn goal heeft Istenic ook zijn wijn schoon gehouden. Zuiver, mild en verkwikkend. Mooie mousse. Wit fruit, rijpe granny smith, milde amandeltouch, zweempje kwiek groen, geroosterd broodje op zondagochtend (weet je wat, schenk 'm gewoon bij het ontbijt) en delicate zuren. Werd tot Wijn van het Jaar 2020 uitgeroepen in de categorie € 15,00 tot € 20,00 door onze vrienden van Proefschrift. En dat onderstrepen we vanaf deze plek met een Sternotering. Op naar de rosé. Die schijnt voor gourmets te zijn. 

wine-score-star
Wit Mousserend
- Bizeljsko –Sremic - Slovenië
Producent: Istenic chardonnay >pinot noir >rumeni plavec >
12,5%
droog
Sterwijn
Te koop bij Prijs
Parelwijn € 19.50
wine-score-star
Wit Mousserend
- Bizeljsko –Sremic - Slovenië
Producent: Istenic
chardonnay >pinot noir >rumeni plavec >
12,5%
droog
Sterwijn
Te koop bij Prijs
Parelwijn € 19.50
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.