Meestentijds wordt er gekoketteerd met oude stokken. Als ik het resultaat proef vraag ik mij soms af waarom ze die niet in een aanleunwoning ver buiten het bereik van de wijnliefhebbers hebben geplaatst. Evenals limited edition en cuvée speciale is zo'n toevoeging geen enkel garantie voor lekker. Enfin.
Die vrees heb ik bij Christmann niet. Topproducent uit de Pfalz met een anno van 1798 in de gevelsteen. Biopionier uit Mittelhaardt, het beste deel van de Pfalz. Wordt tegenwoordig bijgestaan door zijn dochter Sophie, en die houdt goddank ook van lekkere wijn. Riesling in het bijzonder. Met name hun Köningsbacher Idig is legendarisch. In de 2019 editie van DGH scoorde deze wijn een hoogst zeldzame 10-. En het goede nieuws is: de importeur heeft nog., inmiddels de 2018 oogst. Al is ie wel wat kostbaarder dan deze Junge Reben, stokken die als zij oud genoeg zijn misschien ook wel mogen toetreden tot het eregilde.
Wat nu heeft de Christmann dit keer voor ons onder de boom liggen? Riesling die ik in eerdere jaren al eens omschreven heb als een wijn met zuren. Zuren zonder kuren. Zuren zonder zeuren. Zuren die verrukkelijk zijn. Kunnen zuren wit zijn? Witte zuren. Of zijn het juist die non-descripte mineralen waar iedereen de mond van vol heeft? Krakend wit overhemd. Splinternieuw met het vloeipapier er nog tussen. Gesteven laken. Wit fruit. Witte peper.
Dan tot slot witte rook: voor een hoog cijfer.