Ook wel bekend als rkaciteli, nota bene ooit de meest aangeplante druif in Rusland en de derde ter wereld, na airèn en grenache. In de jaren tachtig van de vorige eeuw moest er op last van Oostblokleider Gorbastjov flink gerooid worden. Maar nog steeds is het qua wijngaardvolume volgens de laatst bekende cijfers de vierde witte wijndruif ter wereld.
Maar wat maken ze er nou precies mee? In Georgië het soort witte wijn waar we maar niet genoeg van lijken te krijgen: eenvoudig, schoon en fris. Zoals dat ook in het zuidwesten van Frankrijk wordt gemaakt. 'Mine is the most crispy in the country' jubelt wijnmaker Zura Margvelashvili die overigens ook orange wines in amfora's maakt van de mtsvanedruif met een heel andere smaakbeleving (zie ook zijn qvervi).
Leuke wijn overigens ook voor een blindproeverij. Wie de druif raadt, wint een volledig verzorgde voettocht naar China waar de rkaciteli bekend is als baiyu en hij gebruikt wordt voor tafelwijn.