Domaine des Boissières La Quille de Rouge - De Grote Hamersma

Domaine des Boissières

La Quille de Rouge 2019
Geproefd op 7 februari 2021

De World Atlas of Wine wijdt er geen woord aan. Zoeken op internet levert 210 resultaten, voornamelijk sites van plaatselijke campings en hotels. Menig doorgestudeerd wijnkenner zal je glazig aankijken als je er naar vraagt. Oftewel, de krap 200 hectare wijngaard van Marcillac zijn nou niet bepaald bekend. 

Marcillac ligt in het Massif Central. Het gebied is woest en verlaten, de wijngaardhellingen zijn steil. Er wordt een beetje rosé gemaakt, maar verder is marcillac rood. Her en der is wat cabernet sauvignon, merlot en prunelard te vinden, maar de wijngaarden van Marcillac bestaan voornamelijk uit fer. 

Er wordt wel verteld dat dat fer is als in fer, het Franse woord voor ijzer, omdat de roestrode grond en dus de druif daar veel van bevat, als een soort drinkbare spinazie vol Popeyepower, maar fer komt van het Latijnse ferrus, wild. Het is een verre voorouder van de wereldberoemde cabernet franc en carmenère. Blindproevers denken dan ook vaak dat ze met een woeste loirecabernetfranc van doen hebben. 

Er is maar heel weinig marcillac, en dat is jammer, want eigenlijk zou ieder goedgeordend huishouden deze avontuurlijke hasjgeurige ruigfruitige wijn uit Aveyron op voorraad moeten hebben.

wine-score-star
Rood
- Marcillac - Frankrijk
Producent: Domaine des Boissières fer servadou >
13,5%
medium
Sterwijn
Te koop bij Prijs
Farmer Wijnen € 17.99
wine-score-star
Rood
- Marcillac - Frankrijk
Producent: Domaine des Boissières
fer servadou >
13,5%
medium
Sterwijn
Te koop bij Prijs
Farmer Wijnen € 17.99
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.