Cassis. En toch wit. Maar dat is niet het enige dat deze blanc bijzonder maakt. Cassis is een piepkleine wijnregio in het zuiden van Frankrijk. Het dorpje met dezelfde naam is geliefd bij de beau monde uit Marseille, een autokwartiertje verderop. Een aantal topadvocaten heeft er een optrekje, evenals Michel Platini, ex-Frans international en op de lijst van most wanted voormalige UEFA-bestuurders. Een andere oud-international, Jean Tigana, bezit zelfs een van het slechts handjevol domeinen die binnen de appellation vallen.
Wie er knap wil eten, gaat er naar La Villa Madie (**). Op een aanpalende kalkrijke rotspunt ligt een deel van de wijngaard van Clos Sainte Magdeleine, die vanaf het terras van La Villa Madie bijkans valt aan te raken. Maar ofschoon ook prachtig is dat niet de proeffles die thans voor mij staat. Maar dat maakt deze niet minder smakelijk. Ziltigheid, venkel en – verrassend – meloen. Ook zachtbittere grapefruit, gedroogde abrikoos en kruiderij. Romigheid ook, ananas, rozijn, via een slotakkoord opgefrist door een fikse dosis citrus.
Ik herinner mij een dergelijke cassis als een geweldige tafelgenoot bij tandoori-zeeduivel die chef-kok Jeannie Beddington ooit bereidde. Een tot op heden zeer memorabele wijn-spijscombinatie. Toen grensverleggend. En eigenlijk is het dat nog steeds.