Château Barbanau Clos Val Bruyère - De Grote Hamersma

Château Barbanau

Clos Val Bruyère 2019
Geproefd op 9 februari 2021

Cassis. En toch wit. Maar dat is niet het enige dat deze blanc bijzonder maakt. Cassis is een piepkleine wijnregio in het zuiden van Frankrijk. Het dorpje met dezelfde naam is geliefd bij de beau monde uit Marseille, een autokwartiertje verderop. Een aantal topadvocaten heeft er een optrekje, evenals Michel Platini, ex-Frans international en op de lijst van most wanted voormalige UEFA-bestuurders. Een andere oud-international, Jean Tigana, bezit zelfs een van het slechts handjevol domeinen die binnen de appellation vallen.

Wie er knap wil eten, gaat er naar La Villa Madie (**). Op een aanpalende kalkrijke rotspunt ligt een deel van de wijngaard van Clos Sainte Magdeleine, die vanaf het terras van La Villa Madie bijkans valt aan te raken. Maar ofschoon ook prachtig is dat niet de proeffles die thans voor mij staat. Maar dat maakt deze niet minder smakelijk. Ziltigheid, venkel en – verrassend – meloen. Ook zachtbittere grapefruit, gedroogde abrikoos en kruiderij. Romigheid ook, ananas, rozijn, via een slotakkoord opgefrist door een fikse dosis citrus.

Ik herinner mij een dergelijke cassis als een geweldige tafelgenoot bij tandoori-zeeduivel die chef-kok Jeannie Beddington ooit bereidde. Een tot op heden zeer memorabele wijn-spijscombinatie. Toen grensverleggend. En eigenlijk is het dat nog steeds.

wine-score-star
Wit
- Cassis - Frankrijk
Producent: Château Barbanau clairette >marsanne >sauvignon blanc >ugni blanc >
12,5%
medium
Biologisch
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Bâtard-Wijnhandel Koninginneweg € 17.50
wine-score-star
Wit
- Cassis - Frankrijk
Producent: Château Barbanau
clairette >marsanne >sauvignon blanc >ugni blanc >
12,5%
medium
Biologisch
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Bâtard-Wijnhandel Koninginneweg € 17.50
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.