Nyetimber

Classic Cuvée
Geproefd op 7 mrt 2021

Jaren geleden circuleerden er al berichten in de pers dat de grote Champagnehuizen hun oog hadden laten vallen op het zuiden van Engeland. Want zelfde kalkondergrond als in Reims en omstreken. Niks meer van gehoord. Tot er plots een bericht vanuit de Engelse pers opdook: Engels mousserend verslaat Champagne tijdens blindproeverijen. Leuk voor het chauvinistische en vooral ook bubbelgekke land. 

En is het dan toeval dat ik de laatste tijd plots proefflessen krijg aangereikt? Waarschijnlijk niet. Ziehier de Nyetimber. Gemaakt met de klassieke Champagnedruiven. Is wel degelijk een mooie mousserende wijn. Wel wat aan de rijpe kant. Zacht, met veel tropisch fruit vooral. Waarschijnlijk dankzij hoofdrolspeler chardonnay. Fijne romigheid bovendien. Serieus en goed gemaakt. Hollands glorie bovendien: eigenaar Eric Heerema die wel wat zag in dit domein dat een anno heeft van 1086. 

Veel, veel later maar ook veel, veel harder toe te juichen zijn Cherie Spriggs and Brad Greatrix. Cherie is de Canadese hoofdwijnmaker en won in 2018 als eerste vrouw en als eerste wijnmaker buiten de Champagne de titel ‘Mousserende Wijnmaker van het Jaar 2018’. Ze mag deze houden, ook nu Brexit een feit is. 

Heb op 9 maart 2021 overigens een verse dégorgement van deze Classic Cuvée geproefd. Leverde een pluspunt op. Van 9- naar 9. 

(Zie ook hun rosé, blanc de blancs 2013 en hun single vineyard Tillington uit hetzelfde oogstjaar.)

Bekijk hier alle goed scorende wijnen van Wijnkoperij De Gouden Ton
Nyetimber
Wit
Sussex - Engeland
chardonnay > pinot meunier pinot noir >
12%
Sterwijn
Te koop bij Prijs
Wijnkoperij De Gouden Ton € 39,95