Chardonnay met pedro ximénez. Die laatste is geen meneer, maar een druif vernoemd naar een meneer. Wie dat was, is echter niet duidelijk. Pedro zou een Spaanse soldaat zijn geweest in de 17e eeuw, die de druif uit Nederland mee terug naar Spanje zou hebben genomen. Een andere uitleg is dat Pedro Ximenez een verbastering is van ‘Peter Siemens’, een Duitse soldaat uit het leger van Karel V, die de druif van het Rijndal naar Spanje vervoerde. (Je vraagt je af hoelang zo’n druif goed blijft in de zakken van zo'n loteling.)
PX staat er in ieder geval om bekend dat-ie weinig zuren heeft, en daarom wordt er voornamelijk (zoete) sherry van gemaakt. De meeste PX staat dan ook aangeplant in Spanje, maar in Chili kun je ’m ook vinden als je héél goed zoekt. Toevallig groeit-ie blijkbaar ook op het Winemaker’s Lot van Concha y Toro. Samen met chardonnay geeft het een tropisch fruitige, volle witte die zich goed bij de BBQ laat inzetten.