Overgrootvader Tixier besloot in 1926 onder eigen naam champagne te maken, nu staat achterkleinzoon Julien met z’n eega aan het roer van dit kleine en zeer fijne champagnehuis. Hun Carte Perle vervult ons, nadat de kurk met een beschaafd zuchtje de fles heeft verlaten, met luxe geuren die doen denken aan vervlogen tijden, aan romantische films spelend in aristocratische kringen.
In deze Carte Perle is maar liefst 60% pinot meunier aanwezig de, een druif die door velen wat geminacht wordt, maar door enkele eigenwijze kenners zoals de champagne-aristocraten Krug en Egly-Jouet juist hoog gewaardeerd wordt vanwege z’n gulle fruitigheid.
De meunier wordt aangevuld met z’n familieleden pinot noir en chardonnay, ieder 20%. Het geheel krijgt twee jaar de tijd om tot wasdom te komen, waarbij 10% de opvoeding op eiken vaten voltooit voor de broodnodige diepgang en levenswijsheid.
De Russische tsaren en hun hofhouding plus verdere vermogende adel bliefden hun champagne graag doux, zoet. Die 19e-eeuwse smaak is veranderd, al gaat de huidige zucht naar strakdroog velen te ver. Deze droge champagne bekoort ook de meer reactionaire smaak: vol en zacht, opulent geurend naar dure fruitmanden en aprilbloesem, wulps van smaak, en tegelijk fijn doorweven met gedistingeerde strakgetrainde zuren. Oftewel: de stijlvolle luxe decadente weelde geeft die je zoekt in champagne en zo zelden vindt.
En dat alles met een voor champagnebegrippen zeer vriendelijk prijskaartje.