Terrazul

Tannat 'el Uru' 2018
Geproefd op 8 juni 2021

Uruguay. Ik ben er nog nooit geweest. Maar het staat op mijn bucketlist. Wel sprak ik eens een in Amsterdam passagierende wijnmaker uit dat land. Over de tannat, de druif waar ze in zijn land dermate trots op zijn dat ze deze als hun nationale trots zijn gaan beschouwen. 'Wat hij er zoal bij dronk?' vroeg ik 'm op verzoek van mevrouw Hamersma die in de familie nu eenmaal de eet-component verzorgt. 

'These wines are ideal to drink at any occasion.' 

'Dat mocht ie willen', dacht ik, 'tannat als gastronomische kameleon.' 

Is niet waar namelijk. Dit is de druif die in Madiran - waar zijn roots liggen - wordt geschonken bij rauwe, wilde eendenborst met uien ('I live to tell'), biefstukken met fiks zwarte peper, grof gemalen uit de eikenhouten pepermolen, en onaangepaste stoofpotten. 

Ruig rood kortom, dat de laatste tijd enigszins getemd is en daardoor ook de wat modernere wijndrinker weet te behagen. Zo is daar deze 'el Uru' van Bodega Terrazul, hun hogere lijn.  Volwassen, moderne, goed gemaakte wijn. Donker fruit, cacao, een jaar eiken, joyeus getannineerd, maar rijp, zwoel en aangenaam poederig, dikke bitters, veel bite

Niet van schrikken: gewoon terugbijten.


Bekijk hier alle goed scorende wijnen van Jumbo Foodmarkt
Rood
San José - Uruguay
Producent: Terrazul
tannat >
14%
Sterwijn
Te koop bij Prijs
Jumbo Foodmarkt € 11,99
Rood
San José - Uruguay
Producent: Terrazul
tannat >
14%
Sterwijn
Te koop bij Prijs
Jumbo Foodmarkt € 11,99