Chinon. François Rabelais, aldaar geboren, noteerde: ‘Als ik drink, denk ik en als ik denk, drink ik.’ En deze schrijver en humanist uit de Renaissance stond bekend als een groot denker. De wijn van de jonge Jean-Maurice Raffault zou ’m waarschijnlijk wel bevallen zijn. Deze grote naam uit Chinon heeft het wijn maken inmiddels aan zijn zoon Rodolphe overgelaten. En weliswaar denkt deze juist weer klein (ieder perceel wordt apart benaderd en tot wijn gemaakt).
Het rood dat dit oplevert is buitengewoon eigen: cabernet franc zoals deze alleen in de Loire kan smaken. Geen zwaar op de hand zijnde chinon die slechts met een diepe frons tussen de donkere wenkbrauwen over het wereldleed wil gaan praten, maar een redelijk opgewekte cabernet franc. Eentje met bramen, donkere pruimen, laurierdrop, het zoet van gebrande paprika en hier en daar een flardje zonsverduistering voor die zo karakteristieke, aantrekkelijke donkere partijen. Ver weg van de onbenullige zoetfruitigerds. Laten we nog wat nadenken. Er is nog stof te over.